Nové stomatologické ordinace v Ostravě přijmou pacienty, kteří nemají stálého zubaře

9. květen 2023 05:34

V Ostravě se do dvou týdnů otevřou čtyři nové zubařské ordinace. Lékaři zaregistrují kohokoliv, kdo nemá svého stálého stomatologa. V Moravskoslezském kraji podle hejtmanství nemá stálého zubaře asi 130 tisíc lidí. Najít ordinaci, která by nové pacienty přijímala, je dlouhodobý problém.

„Dlouho jsme bez zubaře,“ říká při odchodu z noční zubní pohotovosti třicetiletý Jan Kubica. Ještě před půl hodinou tady stál ve frontě s ostatními. Musel sem kvůli bolesti v zadním zubu. „Otevřeli ho, uvolnili tam ten tlak a teď už je to lepší,“ dodává úlevně a popisuje, že svého stálého zubaře nemá, i když se asi rok snažil do různých ordinací registrovat. Všude ale měli plno. Teď plánuje chodit do ordinací, které se otevřou nad pohotovostí ve Vítkovicích.

Čtěte také

„Máme tam perfektní stavební úpravy, vznikly tam čtyři krásné ordinace, čekárna, recepce, prostě všechno, jak má být. A bude to pro pacienty výhradně pro zdravotní pojišťovny,“ říká zubař Lubomír Beran.

Žádnou předregistraci nechystají. Kdokoliv se na noční pohotovosti zmíní, že nemá svého zubaře, dostane možnost se tady registrovat. „Takže nebudeme už pacienty posílat ke svým lékařům, ale přijde-li k nám pacient a bude mít bolest, tak ho ošetříme,“ dodává Beran.

Počítá ale s tím, že se kapacita pacientů u jednoho zubaře rychle naplní. Na noční pohotovosti během víkendu totiž denně ošetří i 160 lidí. „V týdnu ošetříme kolem 80 pacientů denně, takže ten nápor je veliký,“ říká zubař s tím, že nové ordinace budou na první pacienty připravené v polovině května.

Podle hejtmanství chybí v regionu asi 150 zubařů. Krajský úřad proto třeba na Bruntálsko a Karvinsko zakoupil zařízení do ordinací. Nové zubařské ambulance už teď opravují v Bohumíně, tam začnou zubaři první pacienty přijímat v září.

Spustit audio