Nový bytový dům v centru Ostravy přijde na 100 milionů

27. červenec 2018 17:09

Zhruba za dva roky chce Ostrava začít se stavbou nového bytového domu v centru města. Stavba kousek od hlavního náměstí na rohu ulic Biskupská a Kostelní nabídne nájemní byty a zaplatí se z veřejných peněz.

Podoba domu vzešla z architektonické soutěže. Objekt bude složený ze dvou částí, které budou hodně prosklené a budou mít stupňovité terasy do nově vzniklé ulice. Ta nabídne i průhled na nejcennější ostravskou historickou památku - kostel svatého Václava.

"To je právě to, že se snažíme ty lidi natáhnout nejen ulicí 28. října, ale i tou Kostelní ulicí, která má podle mě velký potenciál. Podle mě je důležité se vrátit zpátky k tomu, co tady bylo původně," vysvětluje svůj záměr autor vítězného návrhu architekt Michal Palaščák.

Čtěte takéDo centra Ostravy se vrátí podloubí. Bude součástí nového bytového komplexu

Lokalita je jednou z klíčových částí centra, podle starostky centrálního obvodu Petry Bernfeldové (Ostravak) je branou mezi slezskou a moravskou částí města, místem kde se snoubí staré s novým.

"Protože opravdu je to těžký oříšek a i tím, že to není jen tak nějaké místo, tak jsme chtěli, aby ten návrh vzešel od architektů, ne pouze od projektantů jako takových. Ať se ti architekti podívají na celou tu lokalitu a snaží se tam vymyslet něco, co se tam bude hodit," říká Bernfeldová.

Město teď tedy má architektonickou studii, musí se ještě udělat projektová dokumentace, bude nutné získat všechna potřebná povolení a vybrat firmu, která dům postaví. Stavět by se mohlo začít zhruba za dva roky.

"Co se týká této konkrétní investice, tak jsem si téměř jistý, že stát bude. My potřebujeme nové bydlení, nové nájemní byty," říká primátor Ostravy Tomáš Macura (ANO).

Nový dům, který má mít zlatou fasádu, bude stát odhadem zhruba 100 milionů korun. Do soutěže na jeho návrh se přihlásilo bezmána 50 architektů a studií. Nejlepší návrhy, včetně vítězného, si mohou lidé prohlédnout do konce srpna ve dvoraně radnice Moravské Ostravy a Přívozu.

Spustit audio