Do centra Ostravy se vrátí podloubí. Bude součástí nového bytového komplexu

19. prosinec 2017
Zprávy , Zprávy

Ostrava vybuduje v centru nový blok bytových domů. Postaví ho v proluce vedle muzea v historickém jádru města. Kdysi tam byly domy s podloubím. A radnice teď na minulost naváže. Loubí bude mít i část nových domů. Stavět by se mohly začít v roce 2019.

Kdysi to byla tak trochu vykřičená část města. Kromě zboží všeho druhu, piva a kořalky, se tady nabízely i prostitutky. Takzvané ostravské lauby tady stály do roku 1958.

Nové lauby budou postavené podle návrhu pražského architektonického studia Znamení čtyř. „pro nás bylo zásadní, aby ten projekt byl v kontextu s místem, které má velmi silnou historií. A snažili jsme se využít ten potenciál, který tam původní stavba zanechala,“ vysvětluje architekt Martin Tycar.

Nové lauby bude tvořit pět na sebe navazujících domů ve tvaru čtverce. „Je to jednoduchá urbanistická forma – klasická zástavba domovním blokem s vnitřním nádvořím,“ dodává Tycar.

V podloubí budou obchody a restaurace, v podzemí velké parkoviště a celkem bude v domě 86 bytů. Město odhaduje náklady na téměř 280 milionů korun.

„Ty městské byty plánujeme jako nájemní bydlení, aby byly dostupné lidem všech generací. Proto jsou také v různé skladbě členěné od malých bytů o rozloze 30 metrů čtverečních až po velké přesahující výměru 100 metrů čtverečních,“ říká radní Lukáš Semerák (Ostravak).

„Těší mě, že se to tady zastaví. Myslím si, že ten projekt tady celkem zapadá,“ říká asi třicetiletý Lukáš. Také podle důchodkyně Bronislavy je obnova podloubí dobrý nápad. „Líbilo by se mi to. A myslím, že by to i většina lidí chtěla,“ dodává.

Na místě původních domů teď dělají památkáři archeologický průzkum. Některé nálezy se možná stanou součástí novostavby.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio