Nový zákon i štědrost lidí. Krajská potravinová banka má za sebou úspěšný rok

5. prosinec 2018 05:20

Díky novému zákonu byl letošní rok pro krajskou potravinovou banku velmi štědrý. Obdržela 500 tun potravin, což je o 200 tun více než loni. Darované jídlo ze supermarketů i sbírek rozdělila banka mezi členské organizace, které je nabídly chudým lidem.

Po skladu s desítkami tun potravin nás provedla pracovnice banky Sabina Kapverdová. „Banka je maličká, ale vleze se nám toho tady dost. Máme tady sklad potravin, drogerie, máme tady velký chladicí box, ledničky. Mrazák jsme letos zakoupili z dotace,“ představuje Sabina Kapverdová prostory, kde se shromážděné potraviny uskladňují.

Potravinová banka je získává ze dvou zdrojů. Prvním jsou supermarkety, které vyřazují nepoužitelné zboží, druhým dobročinné sbírky. „Toto je krajská sbírka, momentálně máme v bance asi deset tun potravin. Jsou stále kvalitnější a lidé štědřejší,“ dodává Sabina Kapverdová.

Potravinová banka má za sebou extrémně štědrý rok. Hlavním důvodem je podle Sabiny Kapverdové nový zákon o potravinách. Díky němu všechny obchody nad 400 metrů čtverečních musí neprodejné jídlo nejprve nabídnout potravinovým bankám. „Takže v loňském roce banka vybrala 301 tun a letos s novým zákonem už máme vybraných přes 500 tun,“ hodnotí Sabina Kapverdová s tím, že ve stejně příznivé výsledky doufají i příští rok, kdy plánují opět veřejné sbírky.

Spustit audio

Související