O dalším osudu ostravského mikrobiologa rozhodne Nejvyšší soud

7. říjen 2010

Nejvyšší soud dnes rozhodne o dalším osudu ostravského mikrobiologa. Dittmar Chmelař byl pravomocně odsouzen za zpronevěru laboratorních souprav Zdravotnického ústavu. Ve vězení si má odpykat čtyřletý trest. Za mřížemi byl čtyři dny, pak se nečekaně dostal na svobodu.

O přerušení trestu rozhodla tehdejší ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová a zároveň podala stížnost na porušení zákona v této kauze. Vědec po celou dobu procesu vinu odmítal a tvrdil, že na jeho pracovišti byl nepořádek v evidencích zdravotnického materiálu.

Chmelařův obhájce Jakub Vepřek potvrdil, že zásah ministerstva je v justici výjimečným krokem. „Obhajoba má za to, že rozhodnutí obou stupňů soudů vykazují vady. Uvidíme, jak se s tím popasuje Nejvyšší soud, ale doufám, že stížnosti vyhoví, protože jsem skutečně přesvědčen, že je důvodná,“ řekl Vepřek.

Vědec byl obžalován ze zpronevěry několika desítek tisíc laboratorních souprav pro diagnostiku bakteriálních onemocní. Podle obžaloby způsobil škodu přesahující pět milionů korun.

„Pan doktor Chmelař byl obžalován z toho, že v letech 2000 až 2005 přebíral zdravotnický materiál, Zdravotní ústav tento hradil, ale doktor Chmelař neměl tento materiál předávat ústavu a měl si ho ponechávat,“ uvedla už dříve mluvčí Krajského soudu v Ostravě Barbara Plchotová.

autoři: ada , tif
Spustit audio

Více z pořadu