O odvolání děkana lékařské fakulty se má rozhodovat o prázdninách

24. červen 2019 20:16

Akademický senát Lékařské fakulty Ostravské univerzity se odvoláním děkana Arnošta Martínka bude zabývat zřejmě o prázdninách. Návrh odvolání, jehož iniciátorem je rektor univerzity Jan Lata, obdrží akademický senát nejdříve v příštím týdnu. Vyplývá to z vyjádření mluvčího univerzity Adama Soustružníka a předsedkyně fakultního akademického senátu Hany Sochorové.

Rektor chce děkana odvolat kvůli pochybením při přijímání studentů a s tím spojené hrozbě omezení akreditace oboru Všeobecné lékařství, na který by fakulta nemohla přijímat nové studenty.

Sochorová řekla, že rektor na svém návrhu na odvolání děkana Martínka trvá, což dnes potvrdil i na jednání Akademického senátu Ostravské univerzity. Podle Sochorové ale návrh nejprve musí projednat právě akademický senát fakulty a až následně ho schvaluje akademický senát univerzity. Sochorová předpokládá, že rektor bude kvůli odvolání požadovat svolání mimořádného zasedání senátu fakulty.

Čtěte takéRektor Ostravské univerzity chce odvolání děkana Lékařské fakulty Arnošta Martínka

"Podle jednacího řádu máme nějaké lhůty. Jestliže pan rektor pošle návrh, budeme hledat nějaké vhodné datum. Vypadá to na přelom července a srpna. Otázka je, jestli se budeme schopni sejít," uvedla Sochorová. Senát má nyní 18 členů, při projednávání odvolání děkana musí být přítomno aspoň 11 senátorů.

Senát fakulty dnes přijal usnesení, v němž mimo jiné uvedl, že situaci a dění kolem fakulty vnímá jako velmi vážnou. "Jako předčasné vidíme v této chvíli snahu hledat viníky situace v době, kdy je na stole pouze pracovní dokument bez právního dopadu," uvedli ale také v usnesení senátoři.

Děkan Martínek po dnešním zasedání uvedl, že cítí od senátu podporu. "Na základě stávajícího usnesení senátu i na základě široké a bohaté diskuse vnímám stanovisko senátu jako podporu pro mou osobu ve funkci děkana," uvedl Martínek.

Domnívá se, že návrh na jeho odvolání je předčasný a nekorektní. "Opakovaně zdůrazňuji, že závěry kontrolní skupiny podléhají konfrontaci s vyjádřeními Ostravské univerzity a Lékařské fakulty OU, které dosud nebyly zpracovány. Z tohoto důvodu návrhy uvedené v kontrolní zprávě nemají v současném stavu projednávání jakékoliv právní důsledky," řekl Martínek. Zopakoval, že pracovní protokol kontrolní skupiny, která prověřovala na fakultě přijímací řízení, jednoznačně hovoří o systémovém pochybení.

Rektoru Latovi v jeho snaze o odvolání děkana v minulém týdnu vyjádřili podporu děkani všech zbývajících fakult. Podporuje ho i Rada pro vnitřní hodnocení, což ČTK potvrdil její místopředseda Daniel Jandačka. Podle něj už loni rada způsob přijímání studentů na lékařské fakultě označila za neakceptovatelný.

"Navrhujeme, aby rektor učinil takové kroky, které povedou případně k odvolání pana děkana Martínka," řekl dnes Jandačka. Rada pro vnitřní hodnocení je samosprávným akademickým orgánem a dohlíží například na vnitřní hodnocení kvality, předsedá jí rektor.

Spustit audio

Související