O osudu Lékařské fakulty Ostravské univerzity rozhodne akreditační úřad až v červenci

25. červen 2020 08:10

O akreditaci pro obor Všeobecné lékařství na Ostravské univerzitě se rozhodne až v první polovině července. Akreditační úřad termín odložil z dnešního dne, protože Lékařská fakulta doplnila svou žádost o řadu připomínek. Pokud by ji nedostala, nebude moct přijímat studenty následující tři roky.

„Jsem prototyp toho unaveného dezorientovaného studenta, který vynaložil snahu zorientovat se v situaci. Ale táhne se to už fakt dlouho. A z pozice absolventa jsem ráda, že cítím míň povinnost se v tom zorientovat,“ vnímá dění okolo fakulty absolventka oboru Všeobecné lékařství Lucie Režná.

Hodnotící komise akreditačního úřadu původně vydala nedoporučení, aby fakulta akreditaci dostala. Vedení fakulty ale na úřad k tomu poslalo řadu připomínek a doplnění žádosti. Proto se termín rozhodnutí o jejím osudu odsunul, vysvětluje předseda Národního akreditačního úřadu Ivan Barančík, podle kterého by úřad mohl o akreditaci rozhodnout v první polovině července.

Rektor Jan Lata doufá, že ji fakulta alespoň v omezené formě dostane. „Na krátkou dobu s přísnými podmínkami, které, pokud se je nepodaří splnit, tak teprve potom by mohla být nějaká diskuze o omezení. Ale v tuto chvíli si myslím, že je to předčasné,“ říká.

Pokud by však fakulta akreditaci nedostala, o novou může zažádat nejdřív za tři roky. To je doba, po kterou by ani nemohla přijímat nové studenty.

Spustit audio

Související