O sdílená kola je ve Frýdku-Místku zájem. Problém je ale s vandaly

11. září 2018 14:24

I Frýdek-Místek už ovládla růžová kola. A je o ně zájem – denně jde o desítky výpůjček. Za hodinu svezení zaplatí frýdeckomístečtí cyklisté deset korun. Služba tam funguje od začátku září, město už ale eviduje i ukradená sedátka nebo přední kola.

Rovnou 60 sdílených kol je ve Frýdku-Místku k dispozici ve vyhrazené zóně. Tam patří i Zámecké náměstí, kam přijel pan Petr. Sdílené kolo chce využít na menší pojíždky po městě. „Jezdím i autem, ale kolikrát si člověk potřebuje rychle na chvilku odskočit,“ říká.

Prvně si lidé mohli sdílené kolo půjčit na začátku září, už po týdnu se na městských facebookových stránkách objevila fotka zamknutého růžového bicyklu u zastávky, ale bez předního kola.

„Zaznamenali jsme jak velký zájem o růžová kola, tak jsme zaznamenali samozřejmě i menší problémy. Některá kola byla poničená. S těmito problémy se ale potýkají i jiná města, kde jezdí růžová kola. Ale jde o to, jak moc a jak často,“ říká mluvčí Frýdku-Místku Jana Matějíková.

Město teď provoz sdílených kol testuje, za tříměsíční zkušební provoz zaplatí skoro 700 tisíc korun. Vandalství by podle Matějíkové mohlo fungování této služby zhatit.

„Pokud by se u nás ta kola opravdu ničila ve velké míře, je možné, že by město nejspíš od této služby pro občany upustilo. My bychom byli velice rádi, kdyby to fungovalo a kdyby lidé kola neničili,“ dodává mluvčí města.

Čtěte takéDo sedla sdíleného jízdního kola v Brně někdo nastražil injekční jehlu, zranil se o ni muž

Růžová kola fungují už v osmi městech v Česku. Ve Frýdku-Místku se zatím podle Lubomíra Fridricha ze společnosti Rekola ujaly dobře. Škody jsou malé. Podobně jako v Ostravě, kde sdílená kola fungují o čtyři měsíce déle.

„Čas od času se nějaký potížista najde – příkladem může být zavírání kol mimo zónu. Nicméně těch potíží je méně než, je náš obvyklý standard. Když to srovnáme s Brnem, tak těch problémů je tady méně. Jsme z toho sami příjemně překvapeni,“ říká Fridrich.

Pokud lidé na poničené kolo narazí, mohou to nahlásit – nejlépe přes mobilní aplikaci – přímo společnosti Rekola. Ta je dá do pořádku.

Frýdeckomístečtí cyklisté budou mít růžová kola k dispozici do koce listopadu, pak město vyhodnotí, jestli je bude dotovat i dál.

autor: iha
Spustit audio

Související