O zaměstnávání vězňů je velký zájem. Heřmanická věznice už nemá koho poslat do práce

21. květen 2018 07:20

Na brány českých věznic stále častěji zvoní manažeři firem. Kvůli nízké míře nezaměstnanosti nemohou sehnat zaměstnance a tak hledají dělníky mezi odsouzenými. Jenže třeba ostravská věznice Heřmanice už nemá koho nabídnout. Další vězně, které z bezpečnostních důvodů může poslat mimo střežený areál, nemá.

Za mřížemi heřmanické věznice si svůj trest odpykává také 51letý pan Libor. Pochvaluje si, že firmy mají o odsouzené zájem. Vězni se tak dostanou i mimo přísně střežený areál.

„Jste jako v civilu. Osm hodin jste venku, ne ve vězení. Utíká to pěkně a je o to opravdu velký zájem,“ říká vězeň.

Odsouzení tak podle něj snadněji splácejí své dluhy. „Věznice umožňuje vězňům v daleko větším množství, aby pracovali venku. Práce je většinou náročná, ale jsou tam finanční odměny a pro všechny vězně to má výhody,“ dodává.

Jenže heřmanická věznice už nemá odsouzené, které by mohla pustit mimo areál. „Kapacitu vězňů, které můžeme vyvážet, už máme vyčerpanou. A každý odsouzený vyjíždět ven na pracoviště nemůže,“ říká zástupce ředitele Věznice Heřmanice Zdeněk Beneš.

Vše by se mohlo vyřešit už koncem roku. Potravinářská firma věznici nabídla, že nedaleko postaví na své náklady továrnu, která bude mít charakter střeženého pracoviště.

„Firmy mají o odsouzené zájem, protože pracovníci ani v těch dělnických profesích v současné době nejsou,“ dodává Beneš.

V nové továrně by mohlo pracovat až 120 vězňů.

autor: ada
Spustit audio