Obce a města na Bruntálsku investují do fotovoltaických elektráren

21. únor 2023 11:57

Stále častěji se teď na obecních budovách na Bruntálsku objevují solární panely. Města a obce se i v této části regionu snaží co možná nejvíce do budoucna snížit účty za elektřinu. A řešení našly v dotacích a fotovoltaice.

„Na vyrobené energii očekáváme návratnost, respektive měsíční úsporu ve výši 20 až 30 tisíc korun,“ slibuje si úsporu z nové fotovoltaické elektrárny starosta Horního Benešova Pavel König (SNK). Ta funguje na tamním městském úřadě od konce ledna.

„Stejně jako všechna ostatní města se snažíme s tou současnou energetickou krizí bojovat všemi dostupnými možnostmi. Připravujeme fotovoltaiky na další městské objekty a věřím, že co nejdříve bude schválená nová legislativa ohledně komunitní energetiky a maximálně tak využijeme ploch všech našich střech a budeme tu energii ukládat do baterií nebo do horké vody a budeme ji pak všichni společně sdílet,“ dodává König.

Způsoby, jak ušetřit za energie řeší také v Bruntále. Městská energetička Hana Šutovská teď vyhledává vhodné městské budovy, na kterých by v budoucnu mohla vzniknout solární elektrárna.

„V tuto chvíli dochází k vyhodnocování odběrných míst, systematickému sběru dat a vyhodnocení vhodných objektů k případné instalaci fotovoltaických systému na budovách města Bruntál. Systematické sbírání dat ale povede samozřejmě i k úsporám, které budou realizovány formou zateplení budov, výměny oken,“ upřesnila Šutovská.

Také v Leskovci nad Moravicí už mají nainstalované solární panely na tamní obecní restauraci. Podle starosty Bedřicha Buťáka (SNK) má největší spotřebu přes letní turistickou sezónu.

„Šli jsme s tím do toho, protože tam je ta spotřeba opravdu veliká. Takže byl to takový pilotní projekt a spíš si vyzkoušíme z praxe, co to přináší. A určitě pokud to bude výhodné, tak se budeme posouvat dál a budeme to chtít instalovat na více našich budovách,“ dodává Buťák.

Obce i města na stavbu využívají dotací z ministerstva životního prostředí. Jedna taková fotovoltaická elektrárna i se zásobovacími bateriemi stojí zhruba 1,5 milionu korun.

autor: Josefína Sýkorová
Spustit audio

Související