Vzpomínky na tramvajovou trať v Petřkovicích

18. duben 2019

Dodnes jsou viditelné zbytky bývalé tramvajové trati v ostravských Petřkovicích. Zachovala se například montážní jáma pro údržbu tramvají. Trať vedla do Hlučína a místní na ni rádi vzpomínají, i když místo ní před 40 lety postavili silnici.

Petřkovicemi prochází rušná hlavní silnice. Místní kronikář Kristián Gebauer vzpomíná na dobu, kdy přímo tudy vedla tramvajová trať až do Hlučína. „Byly to dřevěné tramvaje někdy z 30. let a jízda byla dobrodružstvím. Ty tramvaje měly plošiny, lidé tam viseli za zábradlí. Drncalo to, klepalo... Že jede tramvaj, slyšeli všichni už z dálky,“ popisuje s úsměvem.

Jednou dokonce zůstal přímo v tramvaji během silné bouřky. „Seděl jsem tam sám s řidičem. Najedou blesk, rána a všude kolem oheň, ale nic se nestalo. Zážitek to byl šílený,“ vzpomíná.

Tramvaj v Petřkovicích jezdila od roku 1950 do roku 1982. „Provoz byl ukončen údajně kvůli dezolátnímu stavu trati. Je fakt, že jízda po ní byla šílená, protože ty koleje se kroutily a ten svršek už nebyl dobrý,“ dodává Kristián Gebauer.

Trať zůstala pod dnešní silnicí, která spojuje Hlučín s Ostravou. Místní lidé ale na tramvaj dodnes rádi vzpomínají.

Kromě tramvají jezdily přes Petřkovice i vlaky. Dodnes se zachovaly dva pilíře železničního mostu. Na jednom z nich je vyhlídka, na druhém pak lezecká stěna.

autor: Petr Dušek
Spustit audio

Související