Od Prosňáku po Bezruč. Jak se loví rybník

14. říjen 2015

Přišel podzim a s ním také výlovy rybníků. Jistebniční rybnikáři budou postupně lovit všechny rybníky, kde po celý rok rostli kapři, štiky, líni, sumci a tolstolobici.

První na řadu přišel Prosňák a postupně své bohatství vydají rybníky Oderský, Křivý, Podhorník a největší z nich, pětasedmdesátihektarový Bezruč. Za muži mokrého řemesla a spisovatelem Štěpánem Neuwirthem jsme se vydali do krajiny jistebnických rybníků i v našem magazínu.

„Jsme vlastně v srdci rybniční soustavy. Rybník Prosňák je právě loven, je v něm natažená síť a vylovené ryby se nakládají do kádí, které se převážejí do sádek pro zakomorování na vánoční trhy,“ vysvětluje milovník přírody a spisovatel Neuwirth.

Jeden z rybářů právě nese vylovené štiky. „To je ten, který následuje stopy svého děda Ladislava Schwallera. Ten bohužel odešel brzo, ale myslím, že ve svém vnukovi má důstojného následovatele rybářské tradice rodiny Schwallerů,“ dovídáme se od Štěpána Neuwirtha.

Čtěte také

Jan Stehlík zná nejen rybník Prosňák úplně odmalička. V létě se v něm i koupe. Teď má ovšem napilno – nakládá kapry, štiky, tolstolobiky.

„Takovýto větší rybník se vypouští už několik dní předem, ať voda stihne opadnout. Když hladina klesne, natáhne se podložka, která se upevní ke dnu, ať ji ryba nezvedne. Snažíme se tu rybu vyplašit, ať nemáme nic pod sítí. A potom v den výlovu se naběhne, po stoce se ryba plaší do podložky. Když si myslíme, že většina ryb už je tam, tak podložku zvedneme, začínáme síť stahovat, ať ryby nahustíme do co nejmenšího prostoru, aby se lépe nakládaly,“ popsal proces výlovu mladý rybář.

Podzimní výlov na Třeboňsku – rybník Svět

V jeho rybniční soustavě se nejprve loví Prosňák a jde to kaskádovitě. Další v té kaskádě je Oderský, za ním druhý největší rybník Křivý a po něm se už loví ten největší – Bezruč.

K výlovu a poslechu zajímavosti ze světa rybářů i ryb jste zváni v našem magazínu Křížem krajem. Zvukový záznam pořadu najdete v úvodu článku (viz odkaz 'Přehrajte si celý příspěvek').

Výlov rybníka
autor: dam
Spustit audio