Od televise k televizi se podíváme i s magazínem Křížem krajem

3. únor 2016

Televizní studio Ostrava vysílá už 60 let. Celou historii nejstaršího regionálního studia České televize mapuje výstava ve Velkém světě techniky Dolní oblasti Vítkovic – Od televise k televizi.

Výstava je pro návštěvníky velkým magnetem. Až do 31. července mimo jiné nabízí sestřihy ukázek z programového archivu, fotografie, historickou techniku, pohádkové kostýmy, části dekorací či rekvizity ze známých pořadů, ale také repliku staré hošťálkovické hlasatelny.

Tu si dobře pamatuje Eva Mudrová, v roce 1955 ještě Kunertová, která tedy vysílání v Ostravě zahajovala. Vystavené exponáty si přišli prohlédnout i herec Luďek Eliáš, scénárista a dokumentarista Milan Švihálek a mluvčí televize Jolanda Pilařová.

Za 60 let své existence prošlo Televizní studio Ostrava kompletní proměnou. Ve svém novém působišti v centru Ostravy má nyní k dispozici dvě studia a využívá i velký ateliér. Ročně zde vzniknou čtyři tisíce hodin nových programů.

Mezi ty, kterými se v minulých dekádách ostravská televize zapsala do paměti diváků, patří například Divadélko pod věží, Lovy beze zbraní nebo dětské Zpívánky.

Ale těch 60 let vysílání televizního studia Ostrava není jen řada pořadů. Hlavně je to množství příběhů těch, kteří vysílání za mnohdy nelehkých podmínek připravovali. Na srpnové vysílání roku 1968 v magazínu Křížem krajem zavzpomínal i herec Luděk Eliáš.

Nejen vzpomínky Luďka Eliáše uslyšíte v našem magazínu Křížem krajem. Poslechněte si záznam pořadu – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘ a dozvíte se více.

autor: dam
Spustit audio