Odborníci na lékařskou techniku přednášeli v tramvaji

18. září 2018

Neobvyklou přednáškovou místnost si zvolili organizátoři konference o technice a medicíně pro praxi. Studenti obou ostravských vysokých škol nastoupili do tramvaje, která s nimi dvě hodiny jezdila po Ostravě. Odborníci z technické univerzity a fakultní nemocnice jim přitom přednášeli.

Na tramvajové zastávce před ostravskou Vysokou školou báňskou se scházejí společensky oblečení lidé. A je tady i Petr Vávra, to je náměstek ředitele ostravské fakultní nemocnice pro vědu a výzkum. Jak se těší do tramvaje na konferenci?

„Nevím, i pro mě to bude premiéra. Takže si myslím, že ta příprava je stejná. Mělo by tam být ozvučení, měly by tam být obrazovky. Lékaři nebo zdravotníci z fakultní nemocnice nadhodí téma a měli by tam být zástupci technické univerzity Ostrava, kteří, pokud to bude jejich oblast, tak se samozřejmě budou moci spojit,“ říká.

Tramvaj je tady, dostal jsem jízdenku, takže nastupuji.

Při krátké pauze na konečné v Zábřehu se ptám jednoho ze studentů, jak se mu líbí konference v tramvaji. „No je to velmi netradiční způsob a myslím si, že je to velmi přínosné pro studenty, které zajímá biomedicína a vůbec technika v medicíně,“ říká účastník konference.

Přednášku v tramvaji měl také Martin Havel, lékař z nukleární medicíny z Fakultní nemocnice v Ostravě. „Bylo to určitě nezvyklé, přednášel už jsem ledaskde, ale toto bylo opravdu poprvé v tramvaji a bylo to určitě zajímavé,“ hodnotí.

„Logistika těch přednášek je mírně složitější, ale díky tomu, že máme špičkový tým a vlastně jsme si museli vše včetně autobaterií, napájení, televizorů, audiotechniky zajistit sami. Podařilo se, zatím to běží. A věřím, že posluchači nepoznají, že to zázemí je nějak komplikované a připadají si jako na běžných přednáškách. Akorát v netypickém prostředí tramvaje,“ dodává jeden ze spoluorganizátorů konference v tramvaji Marek Penhaker.

Vrátili jsme se zpátky do Poruby. Nicméně konferenční tramvaj ještě dnes jednou vyjede. Zaplní ji totiž účastníci mezinárodní konference HealthCom.

autor: Michal Polášek
Spustit audio