Odbory budou s vedením Liberty Ostrava jednat o hromadném propouštění

6. srpen 2024 08:40

Zabili Novou huť. Tato tři slova jsou v pozvánce na dnešní velké setkání zaměstnanců ostravské hutě Liberty. Akci svolaly tamní odbory, které dnes čeká také jednání s vedením firmy.

Odbory zadluženého podniku budou s českým vedením společnosti jednat o plánu hromadného propouštění. O detailech budou hovořit předsedové všech odborových organizací. Odboráři už dostali seznam 2300 zaměstnanců, kteří by na podzim měli být propuštěni. Neveřejné zasedání bude od 10:00 v Hotelu Kovák.

Odboráři zároveň vyzvali zaměstnance, aby dnes od 13:30 přišli vyjádřit svůj názor na dění v podniku. Setkání zaměstnanců má být i pomyslným pohřbem huti.

Pozvání na pomyslný pohřeb huti

Odbory koncem minulého týdne ve zpravodaji eNHáčko zveřejnily i parte, v němž poukazují na to, že nesouhlasí s hromadným propouštěním a že zaměstnanci nebudou dále pracovat bez mezd. Požadují garance, že zaměstnanci dostanou srpnové mzdy v řádném termínu. Jinak jsou připraveny vyzvat je k ukončení prací a zastavení výroby. Náhradu mzdy nyní pracovníkům vyplácí stát prostřednictvím úřadu práce. Nárok mají na náhradu ještě za červenec.

Původně měly odbory hromadné propouštění projednávat s vedením podniku už na konci minulého měsíce. Odborářům ale chyběl seznam zaměstnanců, kterých se má hromadné propuštění dotknout. Proto jednání odmítli.

Liberty Ostrava, která je od června v úpadku, začala odstavovat koksovnu a chystá se hromadné propouštění. Odbory už dříve uvedly, že by se propouštění mohlo dotknout až 2600 zaměstnanců ze současných téměř 5000. V první vlně by jich mělo na podzim odejít zmíněných 2300 a dalších 300 pak do konce ledna.

Čtěte také

Většina provozů Liberty Ostrava stojí od loňského prosince, kdy huti zastavila společnost Tameh Czech dodávky energií. Převážná část zaměstnanců je od té doby doma. Krajský soud v Ostravě v pátek zakázal Liberty Ostrava dále nakládat s podstatnou částí jejího majetku. Majetková práva bude vykonávat insolvenční správce.

Slezská huť patří od roku 2019 Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty. Liberty Ostrava vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl.

autor: Martin Knitl | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související