Odsouhlaseno. Z vysokých pecí v Dolní oblasti Vítkovic bude muzeum

12. říjen 2019 07:10

Vysoké pece 4 a 6 v ostravské Dolní oblasti Vítkovic dělníci přestaví na muzeum. Definitivně se na tom dohodli zástupci státu, Moravskoslezského kraje a města. Přestavba vyjde asi na 2,5 miliardy korun. Český rozhlas se exkluzivně dostal přímo k pecím, které byly naposledy v provozu během první poloviny 90. let.

„Dělá se tady pravidelné odstrojování konstrukcí, které by případně hrozily pádem. Každopádně z pohledu nějaké dlouhodobé udržitelnosti to chce větší finanční zásah,“ říká správce areálu Martin Kostelník.

„Vyčistit pec shora dolů, ať se v ní nedrží vlhkost. Když se podíváte na tu odlévačku, je tam degradace střešní krytiny, voda se dostává tam, kde původně přístup mít neměla. A všechno to koroduje,“ dodává Kostelník.

Přestavěné vysoké pece muzejníkům nabídnou rozmanité možnosti jak prostory využít. „Můžeme si zapůjčovat věci z Národního muzea, Umělecko-průmyslového muzea a počítáme s tím, že by tam mohly být třeba expozice designu, techniky, jinak pojaté historie, která by byla proměnlivá a reagovala na současné události,“ popisuje Naďa Machková Prajzová z ministerstva kultury.

Nové muzeum ale má i své odpůrce. V jejich čele stojí Ilona Rozehnalová. Nelíbí se jí třeba právě to, že v něm budou exponáty z různých částí republiky. „V Ostravě v současné době řešíme, že tady chybí muzeum na technická zařízení z Ostravska a celého kraje, která jsou kulturními památkami. Hlavně v Ostravě je spousta zařízení a strojů spojených s industriální minulostí města, které nejsou nikde deponované a ten depozitář tady velice chybí,“ vysvětluje Rozehnalová.

Předtím, než muzeum vznikne, musí dělníci provést rozsáhlou sanaci pecí. Ta bude trvat několik.

autor: pdu
Spustit audio

Související