V Dolní oblasti Vítkovice má vzniknout Muzeum+. Zachránit má vysoké pece 4 a 6

20. září 2019 10:21

V Dolních Vítkovicích v Ostravě má vzniknout unikátní Muzeum+. Jeho součástí budou vysoké pece 4 a 6, které chce hejtmanství spolu s ministerstvem kultury tímto způsobem zachránit. Stabilizaci památky a přestavbu v muzeum má financovat převážně stát a už teď ji odhaduje na miliardy korun.

„Počátek těch vysokých pecí se datuje do poloviny 19. století. Ty, které tady dnes stojí, se samozřejmě v čase proměňovaly a k výrobě surového železa sloužily do roku 1997,“ říká ředitel Dolní oblasti Vítkovice Petr Koudela.

Podle něj má vznik muzea nejen Národní kulturní památku zachovat, ale dát jí i něco navíc. „Přišli jsme s nápadem Muzea+. To plus je tam důležité, protože je to úplně nové pojetí muzea a práce se sbírkami. Není to jakoby čistá stabilizace těch konstrukcí, ale vnesení nějakého programu a nového účelu,“ dodává Koudela.

Protože se jedná o Národní kulturní památku a její obnova bude náročná nejen finančně, rozhodlo se ředitelství Dolní oblasti Vítkovice spolu s Moravskoslezským krajem oslovit ještě stát. „Formou, že by ministerstvo kultury zřídilo pobočku některé ze svých příspěvkových organizací v Ostravě, která by si vzala na starost revitalizaci vysokých pecí 4 a 6,“ uvedl náměstek hejtmana Lukáš Curylo (KDU-ČSL).

Spolupráci na vzniku Muzea+ si tak potvrdilo vedení kraje, město Ostrava, Dolní oblast Vítkovice a ministerstvo kultury. „Připravujeme studii, jak by se to celé dalo udělat. Mělo by to být muzeum, které bude mapovat posledních zhruba sto let ať už České republiky nebo širšího okolí a bude to nejen z industriální oblasti,“ uzavírá Curylo.

O tom, jak bude muzeum vypadat, rozhodne architektonická soutěž. Ministerstvo kultury má ale ambice, aby se v něm vystavovaly sbírkové předměty, které jsou uloženy v depozitářích národních muzeí. Většina nákladů by měl pokrýt právě stát a už teď je odhaduje na miliardy korun.

Spustit audio

Související