Bolt Tower a Důl Hlubina jsou Stavbami roku 2015

14. říjen 2015
Zprávy , Zprávy

Průmyslový důl, základní škola, most nebo fontána řízená počítačem. To všechno jsou Stavby roku 2015. V Betlémské kapli je v úterý večer udělila Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství.

Stavbami roku 2015 jsou Komenského most v Jaroměři, dostavba základní školy v Dobřichovicích, podzemní komplex na Staroměstském náměstí v Mladé Boleslavi, obnova budov v areálu Důl Hlubina v industriální zóně Dolních Vítkovic a vyhlídková věž Bolt Tower Josefa Pleskota.

„Porotu velice zaujal způsob statického řešení, atraktivita architektonického návrhu samotného. Ta stavba, která opravdu vypadá jako šroubovice, je navržena s nesmírnou představivostí a citlivostí. Přitom je provedena s dokonalým citem pro detail a myslím, že jako poutač nad kulturní oblastí Dolních Vítkovic svou funkci plní naprosto dokonale,“ popisuje předsedkyně poroty Radomíra Sedláková.

Do letošního 23. ročníku soutěže přišlo rekordních 72 přihlášek. Z nich porota v září vybrala 15 finalistů a nyní i vítěze.

Bolt Tower. Nástavba vysoké pece č. 1 architekta Josefa Pleskota získala ocenění v soutěži Stavba roku 2015

„To, že jsme získali dvě z pěti hlavních cen, je skvělou zprávou pro Dolní Vítkovice, ale hlavně pro celý náš region. Je to pro nás ujištění, že prostředky, ať už soukromé, nebo dotační, směřují na smysluplné projekty budování vzdělávací infrastruktury a využití národní kulturní památky," uvedl ředitel sdružení Dolní oblasti Vítkovice Petr Koudela.

Důl Hlubina si podle něj zaslouží ocenění i proto, že je centrem kreativních lidí. „Z objektů, kde činnost skončila v roce 1985 a které do začátku projektu chátraly, jsou dnes zaplněné hudební zkušebny, kino, ateliéry a multifunkční sály," doplnil hlavní projektant obnovy pěti budov v areálu Dolu Hlubina Milan Šraml.

Titul Stavba roku mohou každoročně získat nové i rekonstruované budovy, urbanistické realizace veřejného prostoru, úpravy krajiny, pozemní bytové i nebytové budovy, dopravní a inženýrské stavby i specifická stavební díla. Podmínkou pro přihlášku do letošního ročníku bylo dokončení a uvedení do provozu nebo zkolaudování v období od června 2014 do května 2015.

autor: tif
Spustit audio