Opava je dalším městem, které otevřelo re-use centrum

6. srpen 2022 06:24

Dát nový život starým věcem a snížit množství odpadu. To je hlavní smysl takzvaných re-use center, která otevírají města a vesnice napříč republikou. Někdo odevzdá třeba starou a nepoškozenou židli a někdo jiný si ji za dobrovolný poplatek odnese. Nové re-use centrum otevřelo také město Opava a od první chvíle bylo vidět, že o zájemce nebude mít nouzi.

Ještě se tady ani nepřestřihla páska a už přijíždělo jedno auto za druhým. „To jsou interiérové dveře. Něco se mi podařilo prodat přes inzerát a zbytek mi ležel doma. Je to škoda vyhodit, tak snad to ještě najde uplatnění,“ říká pán, který se přijel autem.

Pěšky pak přišla starší paní s taškou v ruce. „Tady mám úplně novou konvičku na čaj, kterou jsem dostala, časopisy, kterých mám spoustu,“ ukazuje.

Správcem nového re-use centra je Kamil Zaoral z opavských technických služeb. Sám ani nečekal, že hned první den bude mít napilno. „Dnes už tady pán přivezl šest tašek, ještě to nemám všechno přebrané,“ říká.

V opavském re-use centru

Najdete tady třeba jízdní kolo, obrazy, nábytek. A u všeho jsou i cenovky, takže každý ví, co zhruba zaplatí. Ceny, podle kterých by se ti odběratelé měli teoreticky řídit, jsou orientační. Je to na jejich dobrovolnosti, kolik vlastně přispějí,“ vysvětluje Zaoral.

Peníze, které noví majitelé starých věcí hodí dobrovolně do pokladničky, použije město na péči o zeleň, o stromy a keře.

V opavském re-use centru

Výhodou je, že pár metrů vedle stojí kontejnery ve sběrném dvoře, takže když něco zajímavého lidi vyhodí, jednoduše se věci přemístí do re-use centra. Takto se do regálu dostala třeba téměř nová objemná kronika lidstva anebo štos komiksů. A věci do kuchyně. Je toho dost.

„Když tam vidíme keramiku, která pořád vypadá hezky, ale už třeba vadí v těch domácnostech, tak je další možné využití přes to re-use centrum,“ dodává ředitel technických služeb Jan Hazucha.

Re-use centrum nepřijímá elektroniku a z hygienických důvodů oblečení anebo třeba koberce. I tak nebude zřejmě místo v regálech už brzy stačit.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související