Opava má novou atrakci. V Městských sadech ožil vodní svět

17. červen 2015

Je vyčištěný, zkrášlený a z lehce přístupného mola nabízí možnost prozkoumat život pod vodou. Řeč je o městském náhonu v Městských sadech v Opavě. Nedávno prošel revitalizací a teď je z něj nová výletnická atrakce.

V opavských Městských sadech ožil vodní svět. Po renovaci je historický městský náhon a taky několik přilehlých jezírek. Pokud do parku půjdete na procházku, můžete navíc z nově postavených dřevěných mol zblízka pozorovat život pod vodou.

„Pro většinu Opavanů je z toho mola takový nezvyklý pohled. Má za účel lidi k vodě přilákat, aby se na ni mohli podívat zblízka, sáhnout si. Dosáhneme tam jak rukou, tak nohou,“ říká Jakub Kubačka z neziskové organizace Natura Opava.

Koryto náhonu není až tak hluboké a vidět je až na dno. „V rámci rekonstrukce vznikla sedimentační nádrž a voda z řeky už neobsahuje tolik sedimentů jako v minulosti. A taky je tady zákal vody nižší než před rekonstrukcí, protože je tady rychlejší proud,“ dodává Kubačka.

Náhon je také plný rybích úkrytů – člověk stojí na molu a přímo pod ním se vodní živočichové mohou schovat.

Míříme k výletníkům na procházce. Paní Petra tady sedí se svým synkem a voda – to je samozřejmě sázka na jistotu. „Ještě mi tam nespadl, ale čekám to každým dnem,“ směje se maminka. Bydlí nedaleko a z proměny parku je nadšená.

O znovuzrození městského náhonu v opavských Městských sadech se postaral magistrát. O rekonstrukci se přitom podle náměstka primátora Dalibora Halátka mluvilo asi deset let.

„Z toho důvodu se vlastně nečistil. A tím, že pochází až z 14. století a poháněl vodní kola kolem ulice Nákladní a Rybářské, kde po staletí byly koželužské dílny, různé textilky a tak podobně, tak to byla vlastně taková průmyslová tepna města. Svou funkci už ztratil, takže Městskými sady protékala taková nevábná voda, ve které skoro nic nežilo. Náhon se tedy upravil do přírodního stylu a funguje jako rekreační nebo vzdělávací prvek,“ vysvětluje Dalibor Halátek.

Více se o znovuzrozeném náhonu dozvíte z audio záznamu našeho magazínu Křížem krajem (viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘).

Jezírka v opavských Městských sadech
Spustit audio