Opavská technická škola má stroje za osm miliónů

16. listopad 2006

Nestává se často, aby škola dostala z evropských fondů řádově miliónovou dotaci. Jednou z výjimek je Střední škola technická v Opavě, která uspěla spolu s krajským úřadem a mohla tak nakoupit pro své studenty potřebné vybavení. Za zhruba osm miliónů korun se tak mohou učit na opravdu kvalitních strojích.

Logo

V jedné místnosti hučí klasické a časem prověřené soustruhy, o kousek dál vládne téměř sterilní prostředí. Takzvané CNC stroje už jsou z úplně jiného světa. Na počítači zadáte, co chcete vyrobit a čekáte.

Jirka Stoklasa studuje třetí ročník a nové mašiny si už pořádně osahal. "Začali jsme na tom dělat, postupem času jsme přešli i na dílny a už si to zkoušíme v praxi. Stroje jsou přesné na tisíciny milimetru, cokoli zadáte, vyrobí," říká student.

Spokojenost netají ani Vladislav Kincel, zástupce ředitele školy pro odborný výcvik. Jak několikrát zopakoval, teď je příprava studentů na běžný provoz v továrnách skutečně radostí. "Radost máme především proto, že korespondujeme s výrobou. Předtím jsme to učili spíše jen teoreticky, případně simulovali na zjednodušených strojích. Teď můžeme vyrobit například přesné hřídele, točivé součásti, dokonce i malé převodovky."

Školy s podobným vybavením jsou na Moravě zhruba čtyři. Dokáží tak zajistit opravdovou a praktickou kvalifikaci, což se pak v důsledku projeví na zaměstnanosti. Vedení Střední školy technické v Opavě vzkazuje všem ostatním školám, ať najdou odvahu a zkusí nějaký evropský projekt. Je to podle Vladislava Kincla jedna z mála cest, jak získat potřebné a nemalé peníze.

autor: mrk
Spustit audio