Opavské muzeum kvůli nutné rekonstrukci zavírá Památník Petra Bezruče

9. prosinec 2019 07:50

V Opavě dnes začala oprava Památníku Petra Bezruče. Je to malá budova v centru města, která stojí na místě Bezručova rodného domu. Rekonstrukce se jí vyhýbaly více než půl století a podle toho vypadá například stav rozvodů elektřiny. První návštěvníci by se mohli dovnitř podívat na jaře.

Badatelna Bezručova památníku je stejná jako v 50. letech minulého století. A ve zdech zchátralo téměř všechno. „Musíme vyměnit úplně všechny rozvody v celé budově,“ říká mluvčí Slezského zemského muzea David Váhala.

Je tady i knihovna se všemi i cizojazyčnými výtisky Bezručovy jediné sbírky, Slezských písní. Zabalené jsou kvůli rekonstrukci také jeho osobní věci. Třeba brýle, dýmka. Opavskému muzeu odkázal vše, co měl.

Přízemí zůstane i proto tak jako teď, hlavně bezručovské. „Samozřejmě hlavní náplní je uchovávat odkaz Petra Bezruče a dalších básníků, takže hlavní část expozice bude stále věnovaná Petru Bezručovi,“ dodává Váhala.

Původní podobu získá také zahrada. „Do původní podoby se snažíme dát alespoň tu přední část a v zadní části vytvoříme relaxační místo pro Opavany. Je to úplně skryté místo a myslím si, že i většina Opavanů vůbec neví, že takové místo existuje,“ říká mluvčí muzea.

Rekonstrukce potrvá do jara a podle muzea nejpozději do září, kdy začne 63. ročník Bezručovy Opavy. Jednoho z nejstarších festivalů v republice.

autor: mrk
Spustit audio