Opavské narozeniny, Dream Factory, gastrofestival Smacznego. Vyberte si z našich tipů

23. květen 2024

Kam za kulturou, zábavou, pohodou v pátek a o víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou.

Opava slaví Fest 800

A Opava slaví 800. narozeniny dvoudenním festivalem. Začíná v pátek odpoledne a končí v noci ze soboty na neděli.

Velká stage v jedinečném prostředí Stříbrného jezera nabídne kapely Jelen, Čechomor, Kryštof a Majka Spirita. Menší stage v Městských sadech přivítá Karol a Kvída či Michala Nesvadbu, ale na své si zde při vystoupení Lenny, Pokáče či BraAgas přijdou také dospělí. Program na obou scénách na sebe bude plynule navazovat, aby návštěvníci o žádný z koncertů nepřišli.

Areál u Stříbrného jezera je zpoplatněn na základě platného ceníku, areál v Městských sadech bude otevřený zdarma. Připravený je bohatý doprovodný program, spousta stánků s dobrým jídlem a pitím včetně speciálního piva uvařeného k výročí města.

Zpřístupnění věže vítkovického kostela
Kostel sv. Pavla na Mírovém náměstí v Ostravě-Vítkovicích v pátek mimořádně zpřístupní od 19 hodin svoji věž. Návštěvníci budou moci nahlédnout k historické studni a také vystoupat do druhého patra věže, kde se původně nacházely dva vodojemy. Výtěžek z akce poslouží na opravu ciferníků.

Kostel sv. Pavla v Ostravě-Vítkovicích

Karvinský Majáles
V pátek v 17 hodin startuje karvinský Majáles. Tradiční oslava jara a studentského života se koná v areálu na Lodičkách. Vystoupí tam řada českých a slovenských interpretů.

Dream Factory Ostrava

A v pátek také začíná už 16. ročník sedmidenního divadelního festivalu Dream Factory Ostrava. Koná se na několika místech ve městě a na své si přijdou fanoušci klasických činoherních inscenací i autorských počinů z nezávislé scény. V pátek je například na programu festivalu antická tragédie Médea v 18:30 v Divadle Antonína Dvořáka.

Letošní motto pod kůží mimo jiné inspirovala inscenace Tento pokoj se nedá sníst, která se v sobotu odpoledne odehraje v zrcadlovém sále DK Poklad. Pod kůži se dostane také inscenace Istanbulská úmluva, s níž přijede pražské A studio Rubín a režisérka Barbara Herz.

Další podrobnosti o programu, účinkujících a vstupném najdete na webu dfov.cz.

Dny obce Baška
Dny obce Baška začínají v sobotu na místním fotbalovém hřišti. Vystoupí na nich Petra Černocká i revivalové kapely. Vystavena bude hasičská technika, pro děti je připraveno malování na obličej. Program začíná už dopoledne fotbalovým turnajem.

Větrný mlýn u Bílovce
Na zážitkovou prohlídku lákají do větrného mlýna na Nových Dvorech u Bílovce. Technická památka z 19. století bude k vidění v sobotu ve 14 hodin a v 15:30.

Výstava kostek v Bruntále
V Bruntále ve Společenském domě v Ruské ulici vás může pobavit a zaujmout výstava kostek. Akce je určená nejen pro rodiny s dětmi, ale pro všechny milovníky stavebnic. V sobotu je přístupná od 9 do 18 hodin, otevřená je i v neděli.

Slezské dny v Dolní Lomné
V areálu Matice Slezské v Dolní Lomné v sobotu startují Slezské dny. Jde už o 55. ročník festivalu, který opět nabídne přehlídku folklorních souborů a také jarmark řemeslných výrobků a místních specialit. Program v tamním národopisném areálu začíná v 11 hodin a pokračuje i v neděli.

Skautská neděle v zoo
Kdo se v neděli chystá navštívit Zoologickou zahradu Ostrava, může při procházce areálem narazit na stanoviště, která připravili ostravští skauti. Děti si tam mohou zasoutěžit a prověřit své schopnosti a dovednosti. Novinkou letošní sezóny v zoo je komentované setkání u šimpanzů, které probíhá u venkovní voliéry denně v 13:30.

Skauti v Zoo Ostrava

Food festival Smacznego

V parku Boženy Němcové v Karviné v prostoru Lodičky dokořán se koná čtvrtý ročník gastrofestivalu Smacznego. Kromě jídla a pití se můžete těšit i na koncerty, třeba skupinu Fleret. Festival se rozjíždí v neděli ve 13 hodin.

Fleret na Dni pro Pustevny

Beseda na Radhošti o Radhošti
Na besedu se v neděli můžete vypravit i na hory. Beseda na Radhošti o Radhošti začíná v 13:30 a koná se v kapli svatého Cyrila a Metoděje. Přednáší Jan Poruba.

Komentovaná procházka v Opavě
V Opavě se v neděli můžete vypravit na netradiční komentovanou prohlídku a spolu s průvodcem navštívit tamní Městský hřbitov. Sraz je u hlavní brány v 15 hodin.

Zámek Bruntál dětem
Na zámku v Bruntále v neděli potěší děti. Klauni Bambule a Bambule tam totiž připravili speciální prohlídky. Časy těchto prohlídek jsou v 10, 11:30 a 13 hodin.

autoři: Iva Havlíčková , tif
Spustit audio

Související