Opavský magistrát stále řeší dluhy, do kterých se dostal Slezský fotbalový klub

26. duben 2019 07:10

V Opavě stále není vyřešená složitá finanční situace tamního prvoligového fotbalového klubu. V únoru městské zastupitelstvo rozhodlo o mimořádném příspěvku ve výši 24 miliónů korun, protože jinak by klubu podle magistrátu hrozila insolvence. Od té doby se stále řeší největší téměř dvacetimilionová pohledávka.

„Byli jsme tomu úpadku velice blízko. Je logické, že společnost, která více vynaloží, než vydělá, nemůže přežít,“ popsal v zimě hrozbu krachu právník Miroslav Cách. Pro město spolupracoval na auditu. „Kdyby nedošlo ke schválení příspěvku, tak lze konstatovat, že by v řádu měsíců došlo k insolvenci,“ dodává právník.

A nad všemi dluhy čněla jedna konkrétní faktura reklamního partnera fotbalového klubu, řekl tehdy primátor Opavy Tomáš Navrátil (ANO). „Tato faktura byla vystavena se splatností ke konci roku 2018, byla to pohledávka ve výši 19,3 milionu korun,“ připomíná Navrátil.

Jde o společnost OpavaNet, se kterou se město snaží dále jednat. Celou téměř dvacetimilionovou částku magistrát převezme do úschovy, než se situace vyřeší. „Věřím, že se to podaří, že se nakonec domluvíme, a pohledávka bude nakonec uhrazena. Děláme vstřícné kroky, abychom to zjednodušili a bylo to uhrazeno i v možném čase,“ dodává teď aktuálně primátor Navrátil.

Předseda představenstva OpavaNetu Marek Hájek má v současné době stále nedostupný telefon, ale už dříve potvrdil, že má zájem o vyřešení všech problémů. A také o další spolupráci s prvoligovým klubem.

Budeme tedy sledovat, jak se bude tento spor vyvíjet především s ohledem na další působení opavských fotbalistů v profesionální soutěži.

autor: mrk
Spustit audio

Související