Prvoligový opavský fotbalový klub od insolvence zachránil mimořádný příspěvek města

23. únor 2019

Vysoké dluhy, hrozba nedokončení ligového ročníku a dohra v podobě insolvence. Takovou situaci potvrdila kontrola hospodaření opavského prvoligového klubu SFC.

Zastupitelé Opavy proto mimořádně jednali o tom, jak městskému klubu pomoci. Nakonec velkou většinou odhlasovali zvláštní okamžitý příspěvek 24 milionů korun. To by mělo zajistit přežití klubu v dalších měsících.

„Kdyby nedošlo k schválení příspěvku, lze konstatovat, že řádově v jednotkách měsíců by došlo k insolvenci,“ stručně popsal finanční situaci klubu SFC právník Miroslav Cák, který se na kontrole podílel.

Klub dluží 10 milionů korun po splatnosti, například i klubu v Pardubicích a proto se celou věcí zabývá už i fotbalová asociace.

Dvacet čtyři miliony korun z rezervy městského rozpočtu proto podpořila i téměř celá opozice. Například Marek Veselý z ODS. „Volba byla jednoduchá, protože byla pragmatická. Volili jsme tu levnější variantu, insolvence je varianta mnohem dražší a s nepředvídatelnými důsledky,“ řekl zastupitel.

Jakékoliv pochybnosti o hospodaření odmítá dnes už bývalý předseda představenstva SFC Marek Hájek. Anebo Libor Witassek ze sdružení Změna pro Opavu. Ten byl donedávna předsedou dozorčí rady.

„Problém eskaloval 31. prosince, kdy došlo k nesplacení určitých odběratelských faktur a od té doby se situace stala kritickou. Co k tomu vedlo, může být celá řada příčin, ale ta hlavní je velká nezaplacená faktura a klub to dostalo do problémů,“ uvedl Witassek.

Tou pohledávkou jsou chybějící peníze po splatnosti od generálního partnera klubu, se kterým radnice dál zatím neúspěšně vyjednává.

Příspěvek s podmínkami

Zvláštní 24milionový příspěvek dostane klub během příštího týdne a hráči včetně zaměstnanců také uvidí své výplaty, ujistil primátor Tomáš Navrátil (ANO). Spoléhá na to, že nové představenstvo zvolené v závěru minulého roku bude dodržovat přesný finanční plán.

„Samozřejmě máme k tomu nastavené nějaké podmínky, aby si kontrolovali, že když schválí takovouto podporu, že bude plněno tak, jak se očekává, a nedostaneme se do dalšího zadlužení. Aby to nebylo jako v předchozích letech a pořád se bude jen doplácet a doplácet,“ dodává primátor.

Vedení klubu SFC bude muset také nově předkládat aktuální stav hospodaření každé tři měsíce na jednání zastupitelů.

autor: mrk
Spustit audio

Související