Město Opava možná zruší plánovaný prodej fotbalového klubu

23. říjen 2018 05:10

Na opavském magistrátu se chystají velké změny. Nově vzniklá koalice plánuje důkladnou revizi velkých investičních akcí a některé z nich zřejmě skončí v šuplíku. Může se to týkat i nedávno schváleného prodeje tamního prvoligového fotbalového klubu SFC.

Několik hodin opavští zastupitelé 4. října debatovali o prodeji dvou třetin akcií městského fotbalového klubu SFC za 50 milionů korun. Investorem a kupcem je dubajská společnost Group Privee & Cie Limited, která by měla do klubu vkládat 25 milionů korun každý rok. Pak smlouvu odhlasovali.

Novým vlastníkem prvoligového fotbalu v Opavě bude firma z Dubaje

Tribuna stadionu SFC Opava

Na poslední chvíli před volbami rozhodli opavští zastupitelé o prodeji tamního fotbalového klubu. Dvě třetiny akcií klubu SFC získá firma z Dubaje za 50 milionů korun a dalších deset let bude každoročně přispívat na provoz 25 miliony. Smlouvu o prodeji schválili zastupitelé i přesto, že investor zatím nezaplatil požadovanou zálohu. O privatizaci městského klubu usiluje radnice už mnoho let.

„Podařilo se nám schválit smlouvu, teď je samozřejmě krok na investorovi, aby dodržel své závazky a zejména poslal kupní cenu,“ reagoval tehdy primátor Radim Křupala (ČSSD). Marek Veselý, opoziční zastupitel (ODS) byl proti. „Je to nejistota, nevíme, kdo kupuje. Není právní jistota, co se bude s klubem dít dál, respektive s akciemi klubu – kam můžou doputovat,“ vysvětloval.

Zástupce investora Martin Groh přímo na jednání zastupitelstva slíbil, že dodrží všechny podmínky. Tu hlavní ale nesplnil. Neposlal na účet města peníze a navíc na osobu Martina Groha jsou uvalené exekuce, říká budoucí primátor Opavy Tomáš Navrátil (ANO).

Všech pět uskupení nové koalice chce prodej za těchto podmínek zastavit. „Proto věřím, že dostaneme možnost, abychom s investorem jednali a případně se rozešli, nebo dotáhli vše do zdárného konce. Každopádně ale víme, že tuto problematiku řešit chceme, že investora potřebujeme. Na tom jsme se shodli napříč všemi stranami,“ dodal Navrátil.

Končící primátor Radim Křupala ale nevidí důvod, proč schválenou smlouvu s kupcem nepodepsat co nejdříve. Dá se předpokládat, že na téma fotbal se bude mluvit možná už začátkem listopadu na ustavující schůzi nově zvoleného zastupitelstva.

autor: mrk
Spustit audio

Související