Opavští skauti začali naplno využívat nově opravené sídlo. Oprava stála 14 milionů

29. duben 2022

Opavským skautům se podařilo dokončit rekonstrukci jejich hlavního sídla. Skautský dům v Opavě týdně využívá asi 250 dětí, další noví členové se pořád hlásí a oprava celé budovy byla nutná. A taky už chyběly třeba další klubovny. Byli jsme se tam podívat.

Už za pár minut se bude tady ve Skautském domě v Opavě symbolicky stříhat páska. Předloni jsme tady byli a skauti ukázali třeba, jak vypadá sociální zařízení. Kromě toho, že tady vlastně ani žádné pořádné nebylo. A nemluvě o toaletách. Nevyužitá půda, to byla další výzva.

To, co tehdy bylo jenom na papíře, už stojí. Včetně půdních kluboven, ukazuje na stejném místě jako předtím Petr Tesař z místní rady Junáka. „Když to vezmeme zvenku, přibyl výtah a únikové schodiště, podařilo se vybudovat bezbariérové WC a celé hygienické a sociální zázemí. Přibyly šatny pět kluboven nahoře,“ vyjmenovává. A nový výtah viditelný i zvenku umožní, aby sem mohl přijet opravdu každý.

Na nedostatek zájemců o skauting si v Opavě stěžovat nemůžou. Potvrdila to i Karolína, chodí sem už 13 let. Skautský dům v novém se jí líbí. „Je to tady o hodně prostornější a hezčí. Na půdě dřív bylo takové skladiště, teď jsou tam krásné nové klubovny a můžeme mít víc oddílů,“ pochvaluje si Karolína.

Rekonstrukce se podařila, jak sami skauti říkají, navzdory covidu a všem potížím na stavebním trhu. Vystaráno by měli mít na řadu let.

autor: Martin Knitl
Spustit audio