Opavští zastupitelé odhlasovali odkoupení obchodního domu Breda

7. prosinec 2021 07:20

Novým majitelem prázdného a zchátralého obchodního domu Breda bude město Opava. Po dlouhé debatě o tom rozhodli tamní zastupitelé. Za památku zaplatí radnice insolvenčnímu správci necelých 40 milionů korun.

Na jedné straně více než půlmilionová veřejná sbírka na nejnutnější opravy, sílící tlak veřejnosti na záchranu kdysi nejhonosnějšího obchodního domu v Československu. Na straně druhé obavy, že město může mít kvůli odkupu velké finanční problémy v budoucnu. Nakonec těsným rozdílem zvítězil odkup.

I když Breda patří insolvenčnímu správci a není jasné, jaké může mít důsledky složité konkurzní řízení, město o 40 milionů nepřijde, říká primátor města Tomáš Navrátil (ANO). „To riziko je ošetřeno tak, že peníze, které dáme za odkup této budovy, tak jdou skutečně do notářské úschovy. A je půl roku na to, aby se převedlo sto procent majetku na statutární město,“ dodává primátor.

Proti hlasoval například Marek Veselý (ODS). Není podle něj možné podpořit odkoupení, když město nemá v ruce vůbec žádnou jistotu. „Tak neprůhledná spleť všelijakých konkurzů a majetkových podstat vede k tomu, že od toho každý soudný člověk musí dát ruce pryč. Problém je 20 let starý a my ho teď nerozpleteme, bohužel. I kdybychom všichni chtěli. A to je třeba říct,“ vysvětlil Veselý.

Náklady na rekonstrukci jsou podle odhadu ve stovkách milionů korun. Zatím není jasné, co bude s Bredou dál. Po mnoha letech je teď ale podle opavského magistrátu, mnohem větší jistota, že jeden ze symbolů města bude mít v budoucnu nové využití.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související