V Opavě přibývá akcí na podporu záchrany bývalého obchodního domu Breda

27. září 2021 09:25

Ve své době, zhruba před 100 lety, to bylo největší nákupní centrum v tehdejším Československu. A patřilo k těm nejhonosnějším. Už řadu je let je ale budova Bredy prázdná a insolvenční správce ji nabízí k prodeji.

„Musí se znova nějak otevřít, třeba částečně jako expozice výtvarníka a sochaře, rodáka z nedalekého Hradce nad Moravicí Kurta Gebauera,“ navrhuje jednu z možností Linda Bittová. Spolu s dalšími pořádá veřejné akce a debaty o osudu Bredy.

„Určitě by tady mohla být galerie Kurta Gebauera, protože ten by si to hrozně moc přál. Samozřejmě i nějaké společenské sály a určitě vrátit zpátky toho obchodního ducha. Protože pořád by to měl zůstat obchodní dům,“ dodává Bittová.

Podle Kurta Gebauera by se mohly přidat další galerie – něco jako Slezský dům. Prostory Bredy si to, jak říká, více než zaslouží. „Pak tady máte Institut tvůrčí fotografie – jedinečný na světě, takže by tady mohla být sbírka fotografie. U všech těch galerií, muzeí ve světě je vždy kavárna, čítárna, prodejna knih, suvenýrů,“ říká výtvarník.

Důraz na Slezsko, to je dobrá cesta, souhlasí Vladimír Schreier. V rámci pracovní skupiny společně s magistrátem dává dohromady konkrétní plány v jednotlivých patrech. „Technický stav není taky zlý, jak na lidi působí. Budova má železobetonový skelet, fasáda není v nějakém špatném stavu. Samozřejmě okna a další věci budou potřebovat revitalizaci,“ říká.

Do majetku města

Bylo by tady místo pro akademickou sféru, třeba i tržnici. Snad se to podaří a město Bredu koupí, doufá Linda Bittová.

Město je skutečně připravené Bredu odkoupit, potvrdil primátor Tomáš Navrátil (ANO). „My už dlouhodobě s touto myšlenkou pracujeme. Chceme budovu odkoupit a chceme ji provozovat. Nicméně museli jsme vyřídit všechny podstatné věci, které po nás chtějí i zastupitelé – to znamená majetkové poměry,“ dodává primátor.

Radnice už připravuje návrh smlouvy s kupní cenou necelých 40 milionů korun. Faktem je, že podle odhadu magistrátu by ale následná rekonstrukce stála až 400 milionů korun. Rozhodne se zřejmě v nejbližší době.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související