Opavští zastupitelé znova odmítli odkoupení historického obchodního domu Breda do majetku města

30. březen 2021 07:20

Už roky se opavští politici dohadují, jestli město odkoupí nebo neodkoupí historický obchodní dům BREDA. Před válkou nejhonosnější a největší nákupní centrum v zemi je už dlouho prázdné, chátrá a insolvenční správce marně hledá zájemce. Průlom nepřineslo ani poslední jednání zastupitelů. Po dlouhé debatě plán odkupu sice neschválili, ale budou se tím znova zabývat na příštím zasedání.

Osud takzvané staré Bredy, jak se památce v Opavě říká, připomnělo už několik petic a demonstrací. Insolvenční správce snížil kupní cenu pro město z 55 na 39,5 milionu korun. Plus možná čtvrt miliardy na rekonstrukci.

Zatím se o tom hlasovat nedá. Nejsou dostatečné posudky znalců, je to riskantní, myslí si opoziční zastupitel za ODS Marek Veselý. „Známe jen jeden znalecký posudek, majetkově je to provázáno, situace je nepřehledná,“ míní zastupitel.

Obchodní dům Breda vytvořený architektem Leopoldem Bauerem opustili poslední obchodníci v roce 2013.

K záměru na odkup se zastupitelé znova vrátí. „Majetek musí být vyčištěn, budeme jednat s insolvenčním správcem, tak aby, až budeme budovu kupovat, byla budova čistá a všechna práva byla převedena na město,“ potvrdil primátor Opavy Tomáš Navrátil (ANO).

Je přesvědčený, že peníze se v rozpočtu města najdou. Včetně možných dotací. „Počítáme s výhledem do roku 2027, kdy jsme plánovali celkovou rekondici města a predikujeme příjmy a výdaje. Jsme přesvědčeni, že to můžeme zvládnout včetně rekonstrukce,“ dodává primátor.

Čtěte také

Vzácná památka nesmí skončit jako Slezanka. Nedaleký obchodní dům je také už léta prázdný. Nesmí to ale být hazard s penězi. „Všechny Opavany trápí stav Bredy a všichni by s tím chtěli něco udělat. Ale musíme se chovat rozumně. Rozum musí být před city,“ dodává zastupitel Veselý.

Radnice má v plánu využít obchodní dům jako celoroční tržnici, společenské a kulturní centrum, místo pro slezské kuchyňské speciality, ale také kanceláře anebo sídla začínajících firem.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související