Stovky lidí přišly v Opavě podpořit záchranu kdysi slavné Bredy

21. květen 2019 07:10

Záchrana bývalého obchodního domu Breda a jednoho z historických symbolů Opavy. To bylo hlavním cílem veřejného setkání, na které dorazily podle pořadatelů stovky lidí. Památkově chráněný předválečný obchodní dům je už roky prázdný a správce konkurzní podstaty se ho snaží, zatím neúspěšně, prodat. Včerejší shromáždění na opavském Horním náměstí mělo na tento stav upozornit.

Obří vánoční strom přímo v obchodním domě pod velkou kopulí – to bylo jedním ze symbolů staré Bredy. I na to se na Horním náměstí vzpomínalo.

Obchodní dům Breda byl v současné podobě dokončený v roce 1928 a byl tehdy největším obchodním centrem v celém Československu. Teď chátrá a stále čeká na nějakého nového majitele.

„Vytvořím veřejnou anketu, ve které se lidí zeptám, jak by si představovali využití budovy. Myslím, že to bude klíčová situace, ze které pak mohou vycházet další aktivity. Investor, který se do toho tady pustí, musí mít jasno, co s tím do budoucna,“ říká organizátor veřejného setkání Roman Ulbrich.

Do hry může vstoupit město. Muselo by ale památku koupit za 55 milionů korun a potom investovat další až půl miliardy. „Snažíme se hledat jakési fondy, ať už jsou to dotace české nebo evropské, případně Norských fondů,“ říká primátor Tomáš Navrátil (ANO).

Problémem je podle primátora i to, že město nemá pro tak velkou budovu v tuto chvíli vůbec žádné využití. Obchodní dům Breda je stále v nabídce k prodeji, kterou průběžně zveřejňuje insolvenční správce.

autor: mrk
Spustit audio

Související