Oříšky z misky zásadně nelovíme rukama. Ladislav Špaček ví, jak na to

Když vám číšník nebo číšnice přinese v restauraci nebo baru na stůl oříšky v misce, jak si s nimi poradíte? Prozradí mistr etikety.

Nejčastěji si objednáváme burské oříšky, ale když si ve vinárně nebo v kavárně dáme víno, tak nám obsluha naservíruje nejspíš výběr z oříšků, nejčastěji to ale bývají právě arašídy.

Servírují se v misce, ale nás nesmí napadnout, že bychom do misky sáhli rukama. Už proto, že nás třeba u stolu sedí víc a také ostatní by si chtěli posloužit. V takovém případě v dobré kavárně nebo vinárně nám obsluha vždycky přinese ještě malý talířek, na který si lžičkou přeneseme příslušnou porci pěti šesti oříšků, a teprve tyto jíme rukama, respektive nabíráme prsty. Už ne vidličkou, protože tou se vracíme do společné misky, když si chceme oříšky ještě přidat.

Pokud dostaneme na stůl neloupané arašídy, což je dnes už nezvyklé, můžeme se pustit do loupání. Měli bychom to dělat pokud možno nehlučně a dostat ještě zvláštní misku na odkládání skořápek.

Ladislav Špaček

Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Ladislav Špaček

Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.

Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.

Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru.

Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.

autoři: Patrik Rozehnal , djo