Orlová přichází o mnohaletou dominantu. Mizí budovy bývalého dolu Lazy

24. duben 2023 12:46

Místo těžby uhlí velká fotovoltaická elektrárna. To je jedna z možností, jak využít plochu bývalého dolu Lazy v Orlové na Karvinsku. Než se rozhodne, je nutné zbourat všechny budovy. A zasypat jámy. Těžba černého uhlí skončila na dole Lazy na podzim roku 2019.

Celkových 145 miliónů tun vyvezeného uhlí završil symbolický poslední vozík. Po třech a půl letech tady vládnou bagry a demoliční stroje.

„Tato demolice zahrnuje kromě objektu v bezpečnostním pásmu ještě budovu staré třídírny, která je hodně velká, takže jsme zhotoviteli dali čas půl roku. Do konce září,“ říká Milan Paľo z darkovského závodu státního podniku Diamo.

Potvrdil, že letos se bourá 10 budov na povrchu, třicítka dalších už je zdemolovaná. Včetně zastřešených mostů, které byly zdálky vidět jako tmavě červená dominanta města.

A postupně se zasypávají i jámy. Zbývá poslední. „Vedlejší jáma číslo 5 se plaví, to znamená, zasypává se betonovou směsí a zásypovým materiálem,“ dodává Paľo.

Čtěte také

Jediné, co z dolu zůstane, bude kovová těžní věž jámy číslo 2. „Tím, že je požadavek Národního památkového ústavu na zachování, dojde k určitým opatřením, aby byla v takovém stavu, aby odpovídala bezpečnostním předpisům,“ ujišťuje Paľo.

Náklady na demolici DIAMO platí z toho, co získá z prodeje šrotu, kterého jsou tady stovky tun. Technická likvidace by měla skončit na přelomu příštího a popříštího roku.

Podle prvotních plánů ve spolupráci s Moravskoslezským krajem by mohla důl vystřídat fotovoltaická elektrárna, výroba vodíku a zařízení pro zpracování druhotných surovin. Nové využití bude ale záležet na zájmu investorů.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související