Těžba uhlí na Dole Lazy skončila. Havíři vyvezli poslední vozík

28. listopad 2019 12:20

Po 127 letech skončila těžba na Dole Lazy v Orlové. Horníci dnes po deváté hodině ráno vyvezli na povrch poslední vozík s uhlím. Symbolickou akci velmi prožívali nejen havíři, ale i celý karvinský region.

„Sedmadvacet let jsem byl tady na šachtě. Na konci února už půjdu do důchodu, tak to stejně končí,“ řekl pro Český rozhlas Ostrava Jan Hrubý a v pozadí pokřikují další horníci. „Skončí se, až to tady zasypeme,“ je slyšet před tím, než těžba na Dole Lazy symbolickým posledním vozíkem skončila.

Hrubý a další horníci byli s koncem dolu smíření. Čekali to už dlouho. V nedaleké Ostravě poslední vozík vyjel z dolu před 23 lety. „Bylo to dobré, ale poslední dobou je to horší. Doly se zavírají,“ komentuje jeden z horníků.

Čtěte také

Kdo z horníků chtěl, přechází na jiné šachty nebo v dolech dobrovolně končí. I když uhlí pod zemí pořád je, přímo tady v Orlové, dostat se k němu nelze. „Ekonomicky vytěžitelné zásoby černého uhlí jsme už vytěžili. Představenstvo společnosti proto na konci minulého roku rozhodlo, že nemáme prostředky na další investice do nových těžeb. Vytěžili jsme, co jsme vytěžit měli,“ řekl už dříve mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

Na Dole Lazy po čtvrtku zůstane už jen asi stovka horníků, kteří budou chystat útlum a likvidaci zařízení. „Od prvopočátku jsme deklarovali, že propouštět nebudeme. Právě naopak, specializovaných hornických profesí máme nedostatek, proto děláme náborové kampaně a hledáme nové lidi,“ dodal Čelechovský. Společnost OKD podle něj odhaduje, že důl zcela skončí v roce 2023.

Vyvezení posledního vozíkem se všemi poctami je odvěkým havířským rituálem. Je to také jedna z mála chvil, kdy se horníci, i přes nejrůznější vtipkování, nestydí za slzy v očích.

Důl Lazy v Orlové na Karvinsku
autor: mrk
Spustit audio

Související