Orlová chce areál dolu Lazy proměnit na průmyslovou zónu

16. duben 2019

Firma OKD začne letos s útlumem těžby na dole Lazy. K tomu, jak konec dobývání uhlí ovlivní krajinu na Karvinsku, mohou dnes lidé vznášet námitky a připomínky. Jde například o pokles půdy, nebo vliv na vodní toky. Jak oznámilo ministerstvo životního prostřední, veřejné projednání začíná v 15:00 ve Velkém sále Obchodně-podnikatelské fakulty Slezské Univerzity v Karviné.

Studie, která řeší, jak konec těžby na dole Lazy ovlivní životní prostředí, má 200 stránek. Experti tam třeba řeší, jak ovlivní přírodu zvýšený pohyb aut, která budou do důlního areálu jezdit s materiálem na zasypání šachty.

Důl Lazy okrajově zasahuje i do Karviné, tamní magistrát vak žádné zásadní námitky nemá. Město spíš zajímá osud horníků. „Statutární město Karviná určitě nebude mít připomínky. Dle vyjádření OKD nedojde k propouštění – část zaměstnanců odejde do důchodu a ostatní budou přesunuti na jiná pracoviště OKD,“ říká mluvčí karvinské radnice Lukáš Hudeček.

Daleko výrazněji zasahuje důl Lazy do katastru Orlové. Radnice si přeje, aby z důlního areálu vznikla průmyslová zóna. „Také jsme vznesli námitku k tomu, že pokud bude probíhat rekultivace, aby byla plocha co nejméně zalesněna, protože bychom tam chtěli něco stavět. Tak ať nejsou zbytečné náklady,“ potvrzuje místostarostka Naděžda Kubalová (Volím Orlovou).

Na veřejné projednání se chystají i zástupci OKD. „Technická likvidace dolu Lazy neznamená to, že bychom se zříkali závazků na vypořádání důlních škod a sanačně-rekultivačních prací, které jsou navíc součástí předložené dokumentace EIA. V tomto duchu budeme reagovat i na případné dotazy občanů,“ říká mluvčí těžařů Ivo Čelechovský.

OKD ujišťuje, že útlum těžby na dole Lazy nijak neovlivní statiku šikmého kostela v karvinské části Doly.

autor: ada
Spustit audio

Související