Osm desítek lůžek má v Bohumíně nabídnout plánovaná léčebna dlouhodobě nemocných

26. květen 2021 09:24

Bohumín plánuje novou léčebnu dlouhodobě nemocných. Bude to atriová, prosvětlená budova s vodotryskem, kterou město postaví ve své nemocnici. Populace v regionu stárne a zájem o pobyt v léčebně je stále vyšší.

Ředitel bohumínské nemocnice Svatopluk Němeček z každodenní praxe ví, jak moc populace na Karvinsku stárne a region moderní zařízení potřebuje.

„Kdysi tady v regionu bylo nahromaděno hodně mladých lidí, kteří stárnou, jejich dnešní potřeba péče je veliká a samozřejmě nejsou kapacity, respektive budovy, které k tomu slouží, úplně neodpovídají požadavkům, jak bychom si představovali,“ říká Němeček.

Spolu s kolegy plánované stavbě říká LDN 21. století. „Péče v LDN se posouvá někam úplně jinam. Řekl bych, že mnohé z toho, co se před 30 lety dělalo na interních odděleních, se dnes dělá v léčebnách. Ta medicína se skutečně posouvá,“ dodává Němeček.

Až bude postavena nová léčebna, město využije budovu té stávající a udělá z ní domov se zvláštním režimem, který bude sloužit klientům s různými formami demence. „Vnímáme, že by takové zařízení bylo vhodné a že symbióza s nemocnicí by nemusela být špatná,“ říká místostarosta Igor Bruzl (ČSSD).

Domov by podle něj mohli využít klienti a jejich rodiny z celého regionu. „Umístění některých pacientů dnes není možné v rámci města a trápí to celý region. Myslíme, že bychom mohli nabídnout zařízení i pro okolní města,“ dodává.

Nová léčebna dlouhodobě nemocných by měla mít až osm desítek lůžek.

Spustit audio

Související