Osm nových soch vznikalo pod rukama sochařů z celého světa na sympoziu Landek-Těrlicko. Díla ozdobí sochařský park

5. září 2019

Sochaři z celého světa dokončují svá díla v Těrlicku. V sobotu zakončí letošní sochařské symposium vernisáží, na které představí osm nových soch. Lidé uvidí díla autorů z Brazílie, Iránu nebo například Ruska.

„Do těch dvou děr, které tam vytvářím, budu vlepovat kamínky ještě z jiného materiálu. Jedním směrem půjdou dovnitř, druhým ven, takže půjde vlastně o dech uvnitř organismu,“ popisuje u svého díla česká sochařka Tereza Holá.

Na sochařském sympoziu není poprvé, tento umělecký obor dokonce i vystudovala.

Sochařské sympozium v Těrlicku

Sochaři v Těrlicku pracují od začátku srpna pod dozorem organizátora sympozia Martina Kuchaře. „Opravdu pracují od rána až do večera, je to fyzicky náročné,“ říká Kuchař s tím, že díla umělci představí už v sobotu.

Po měsíci se sochy přesunou na předem určená místa v sochařském parku v Těrlicku hradišti. Doplní tak 23 dosavadních soch, které vznikly na sympoziích v minulých letech.

Sochařské sympozium v Těrlicku
Sochařské sympozium v Těrlicku
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.