Ostrava bude příští rok v létě opět pořádat Olympijský festival

31. říjen 2019 13:20

Na Výstavišti Černá louka a Loděnici u Slezskoostravského hradu si budou moct lidé vyzkoušet zhruba 50 sportů. Projekt nabídne i prostor pro společné fandění, den pro seniory a poprvé i příměstský tábor pro zhruba 400 dětí. Informovali o tom předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval a zástupci města a kraje.

Ostrava je jediným městem v Česku, kde se obdobný projekt uskuteční potřetí. V jednání jsou podle Kejvala ještě parky v Praze a Brně. "Vždycky v minulosti byl Olympijský festival v Ostravě mimořádně úspěšný. Chceme tak podpořit sportovce v Tokiu. Chceme se zaměřit také na děti a ukázat jim sporty," uvedl Kejval.

Olympijský festival se uskuteční od 24. července do 9. srpna. Lidé si budou moci vyzkoušet třeba atletické disciplíny, pumptrackovou dráhu nebo si zasportovat v beach aréně a seznámit se s vodními sporty. Kvůli časovému posunu Kejval předpokládá, že fandit se na festivalu bude především během víkendů.

Olympijský Rio Park Ostrava, loděnice Ostravice

"Vím, že to je klišé, že se říká, že Ostrava je městem sportu, ale já si myslím, že to neustále potvrzujeme různými aktivitami. Těšíme se, že děti, dospělí i senioři budou mít možnost si vyzkoušet olympijské disciplíny," uvedl primátor Tomáš Macura (ANO).

Podle bývalého krasobruslaře Tomáše Vernera je pro sportovce podpora lidí na Olympijském festivalu velmi důležitá.

"Díky sociálním sítím a dnešnímu propojení světa máme rychle zprávy, fotky i videa, jak to v Olympijských festivalech vypadá. Vidět, že tam jsou nadšené desítky, stovky i tisíce malých dětí, které křičí vaše jméno, tak to dodává takovou energii, která se nedá nikde jinde získat," míní Verner.

Rozpočet akce je 32 milionů korun, přičemž na ni 12 miliony přispěl kraj a deseti miliony město Ostrava. Vstupné na Olympijský festival bude 50 korun pro dospělé, děti do 12 let a senioři nad 65 let budou mít vstup zdarma.

Olympijský park v Ostravě v letech 2016 a 2018 navštívilo téměř 300.000 sportovních nadšenců. Organizátoři očekávají, že na Olympijský festival dorazí minimálně 100.000 návštěvníků.

Třinec a Slezská Harta obohatí program o speciální víkendové akce - 1. a 2. srpna to budou dračí lodě a kanoe na Slezské Hartě, Třinec pak 8. srpna nabídne veřejnosti zábavný desetiboj. Olympijský festival poprvé bude mít i příměstské tábory. Ve spolupráci se Střediskem volného času v Ostravě si děti ve dvou turnusech vyzkouší různé sporty.

zdroj: ČTK
Spustit audio