Ostrava-Poruba připravuje nová pravidla pro parkování dodávkových vozů

6. srpen 2019 09:57

Dodávky s hmotností nad 2,5 tuny budou v ostravské části Poruba muset přes noc parkovat na vyhrazených parkovištích. Radnice se toto opatření rozhodla zavést, protože dodávkové vozy na sídlištích mnohdy zabíraly více než 1 parkovací místo. Omezení začne platit od příštího roku.

„Parkoval tady pán s dodávkou, přišli sem policisté a musel s autem odjet. Jak parkoval, tak vůz zasahoval do cesty, což nemůže. A zabíral vlastně dvě místa,“ popisuje několik dní starou událost pan Zdeněk.

Některým lidem dodávky vadí, najdou se ale i ti, kteří se do situace jejich řidičů dokážou vcítit. Třeba podle podnikatele Václava omezení parkování nic nevyřeší. „Komplikací už je jen nedostatek parkovacích míst. Jestli tady chybí přes 800 parkovacích míst, tak jedna dodávka neudělá velký rozdíl. Není jich tady tolik,“ míní podnikatel.

Radnice aktuálně hledá parkoviště, která budou dobře dostupná pro řidiče dodávkových vozidel ze všech porubských obvodů. „Ty dodávky budou mít kde parkovat. Nechceme je vyčlenit, aby parkovaly někde za Porubou. Rovnoměrně po Porubě bude vyčleněno asi sedm parkovacích ploch,“ říká místostarosta Miroslav Otisk (ANO).

Poruba se inspirovala v jiné části krajského města – Ostravě-Jihu. Omezení parkování pro dodávky tam je platné už 6 let. „Platí pouze v době od 17:00 do 07:00. Dodatečnou úpravou pak z tohoto omezení byla vyjmuta vozidla určená výhradně pro přepravu osob, přičemž rozhodující je údaj v technickém průkazu, zda se jedná o vozidlo osobní nebo nákladní,“ vysvětluje mluvčí jižního ostravského obvodu Gabriela Gödelová.

Radnice v loňském a také letošním roce počty parkovacích míst pro dodávky navýšila.

autor: pdu
Spustit audio

Související