Pronájem parkovacích míst v ostravské části Poruba končí

18. červen 2019 14:03

Radnice se rozhodla, že takzvané parkování na značku už dá jen zdravotně postiženým. Reaguje na to, že počty vyhrazených stání jsou v některých ulicích výrazně překročené.

„Parkování tady je samozřejmě katastrofální. Třeba když přijedete v neděli z chalupy, kroužíte kolem baráku půl hodiny i déle,“ říká důchodce pan Karel.

I podle dalších Porubanů se volná parkovací místa hledají špatně. Potvrzuje to i sedmdesátiletá domovnice, paní Svatoslava. Na radnici několikrát předávala stížnosti sousedů, kteří auta museli parkovat i několik bloků od svého domu. Proto chápe, že si lidé platili parkování takzvaně na značku.

Nové značky na parkování už ale obvod vydá pouze zdravotně postiženým. „V minulosti tady býval úzus, že vyhrazených parkovacích míst bylo povolováno do 20 procent. V určitých oblastech jsme po analýze zjistili, že jsme se uchýlili až k 37 procentům. Kritických míst v Porubě je kolem třiceti,“ vysvětluje místostarosta Poruby Miroslav Otisk (ANO).

Je připravený na to, že řidiče, kteří vyhrazená místa chtějí, nová směrnice naštve. „Z téhle strany přijdou určitě stížnosti, ale nám neustále chodily stížnosti z té druhé strany – občanů, kteří nemají vyhrazené parkování, je mnohem více,“ dodává Otisk.

Obvod se dále zaměří na ulice, kde se téměř nedá zaparkovat. Radnice tam parkování v budoucnu možná i zpoplatní.

Lidé v Porubě v současné době platí za vyhrazené parkovací místo 990,- Kč měsíčně s tím, že rezervace je platná po dobu jednoho roku. Radnice je připravena stávajícím uživatelům vyhrazeného parkovacího místa rezervaci ještě o rok prodloužit. Pak nárok zanikne.

autoři: pdu , tif
Spustit audio

Související