V Ostravě-Svinově chce radnice omezit parkování

16. srpen 2018 08:00

Radnice v Ostravě-Svinově chce zavést parkovací karty. A to kvůli ulicím přeplněným auty lidí, kteří využívají blízké vlakové nádraží. Místní obyvatelé si stěžují, že sami nemají kde parkovat.

Místní radnice se rozhodla parkování v lokalitě kolem nádraží regulovat a povolit ho jen rezidentům nebo místním podnikatelům. Záměr ještě posuzuje magistrát.

"Budou vyznačena parkoviště a tam se bude moct stát pouze s povolenkou městského obvodu. I když jsme nechtěli  organizovat dopravu a parkování lidem, tak jsme prostě museli zasáhnout a řešit to tak, aby byli schopni zaparkovat místní podle  schválených pravidel," říká starostka Svinova Helena Wieluchová (STAN), která kandiduje i letos.

Štramberk postaví turistům nové parkoviště. Má pojmout stovku aut

Štramberské centrální parkoviště

Městečko pod hradem Trúba se každou sezónu vyrovnává s náporem turistů. Spousta z nich přijíždí krásy Moravského Betléma obdivovat autem a pak nemá kde zaparkovat. Do centra totiž auta turistů nesmí a parkoviště bývají přeplněná. Město proto plánuje stavbu další odstavné plochy.

"A ti ostatní si budou muset nějak poradit sami a dostat se na nádraží buď městskou hromadnou dopravou, pomocí rodinných příslušníků nebo taxíkem," dodává.

Obvod podle ní nemá peníze ani vhodné pozemky na vybudování parkoviště u nádraží. České dráhy v současnosti prověřují více než 60 míst v republice, kde by mohla vzniknout parkoviště, mimo jiné i v Ostravě-Svinově.

"Možnosti jsou různé podle místních podmínek. Třeba využíváme vlastní pozemky, pokud je to vhodné, popřípadě spolupracujeme s městy, která mají v lokalitě parkoviště, nebo se soukromými podnikateli, kteří provozují parkovací domy v blízkosti stanic," říká mluvčí Český drah Petr Šťáhlavský.

Spustit audio

Související