Štramberk postaví turistům nové parkoviště. Má pojmout stovku aut

26. leden 2018
Dobré odpoledne

Městečko pod hradem Trúba se každou sezónu vyrovnává s náporem turistů. Spousta z nich přijíždí krásy Moravského Betléma obdivovat autem a pak nemá kde zaparkovat. Do centra totiž auta turistů nesmí a parkoviště bývají přeplněná. Město proto plánuje stavbu další odstavné plochy.

Na náměstí ve Štramberku vchází muž a žena a rozhlíží se okolo. Je jasné, že jde o turisty. „Projel jsem to centrum a nakonec jsem se rozhodl zaparkovat někde opodál v nějaké obytné čtvrti. Nechtělo se mi zjišťovat, kde co platí, jaké karty a kdesi cosi. Takže bylo to pro mě jednodušší,“ říká pan Jiří a pokračuje dál s manželkou na hrad Trúba.

Chvíli nato potkávám místního obyvatele Jana Petráše a ptám se ho na zkušenosti s auty turistů, kteří chtějí v létě na náměstí zaparkovat. A to i přesto, že nesmí. „Zkouší, ale zaparkují a pak přijede městská policie. Zjistí, že nemá parkovací kartu, protože oni nemají parkovací kartu,“ popisuje Jan Petráš.

„Jsou zde letní dny, kdy především přes ty polední hodiny jsou veškerá parkoviště, která máme, plně obsazená a není možné nikde zaparkovat. Většinou turisté se snaží hledat potom místa různě, třeba v zástavbě rodinných domů, což zase kritizují naši občané,“ říká starosta Štramberku David Plandor (SNK).

Podle něj je tak nutné postavit nové parkoviště. Ze tří variant zvítězila lokalita u výpadovky na Nový Jičín, kde by mohlo být až 100 míst pro auta. Jenže územní plán tam předpokládá stavbu domů. „Což město aktuálně řeší změnou územního plánu, který by měl v letošním roce být schválen zastupitelstvem,“ dodává starosta.

Stavět by se tak mohlo začít v příštím roce. Už letos by ale řidičům mohl sloužit moderní navigační systém. Ten by pomocí kamer hlídal míru zaplnění všech čtyř oficiálních parkovišť.

Město zároveň přikoupí nové parkovací automaty a na centrálním parkovišti u hřbitova budou turisté platit celý rok.

Plocha na okraji Štramberku by se měla změnit na nové parkoviště
autor: Michal Polášek
Spustit audio