Ostrava si připomíná 76. výročí osvobození města

30. duben 2021

Osvobozením klíčového průmyslového centra protektorátu 30. dubna 1945 vyvrcholila jedna z nejnáročnějších bojových akcí na našem území – Ostravsko-opavská operace. Stopy po tehdejších událostech jsou vidět dodnes.

Tak jako loni můžou dnes obyvatelé Ostravy zapálit symbolickou svíčku za oknem. V osm hodin večer. Městské dominanty budou svítit v barvách trikolory.

Pár metrů od budovy ostravského magistrátu je na fasádě i po tak dlouhé době stále zřetelná šipka. Ukazuje dolů ke sklepům, kde se dalo ukrýt před nálety a bombardováním.

Jestliže vydáte Moravskou Ostravu, vydáte Německo. Často citovaná věta Adolfa Hitlera. „Na konci února a začátkem března se ještě uvádí, že těžba tady byla kolem 30 až 40 tisíc tun uhlí, které mířilo nejen do protektorátu, ale i do vlastního Německa,“ potvrzuje historik Roman Bertha z Ostravského muzea, že Ostrava byla poslední funkční průmyslovou základnou v rukách Německa.

Nešlo jen o doly, hutě a železárny. „Byly zde také chemické podniky, takže pro nacistický režim bylo životně důležité tuto oblast udržet,“ dodal historik.

Rudoarmějci v ulicích Moravské Ostravy

O tvrdosti celé Ostravsko-opavské operace svědčí podle něj i to, že do Ostravy dorazilo jen sedm posledních československých tanků. Kromě dalších sovětských. Díky znalosti města na málo střeženém místě na řece Odře. Tank číslo 051 se pak jako jediný dostal přes poslední nezničený most do Slezské Ostravy. „Ten tank byl poté umístěn na památník a dnes si ho můžeme prohlédnout za Sýkorovým mostem ve Slezské Ostravě,“ připomněl Bertha.

Podařilo se, i když se škodami, uchránit hlavní průmyslové provozy. Díky odvaze dělníků, ale také díky špatné organizaci na německé straně.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související