Ostrava uctí památku obětí předloňské střelby ve fakultní nemocnici

10. prosinec 2021 01:15

Dominanty Ostravy jako most Miloše Sýkory, Bolt Tower nebo věž Nové radnice dnes nebudou svítit. Město tak uctí památku obětí ve fakultní nemocnici. Od tragédie letos uplynuly dva roky.

Ctirad Vitásek tehdy v čekárně traumatologie postřelil několik lidí. Na pacienty střílel z bezprostřední blízkosti do hlavy a hrudníku. Čtyři byli na místě mrtví, další tři pak zemřeli v nemocnici. Po střelbě se mu z nemocnice podařilo utéct ještě před příjezdem policie. Později se v Děhylově na Opavsku zastřelil.

Podle policejního vyšetřování byl muž přesvědčen, že trpí nevyléčitelnou chorobou a lékaři mu nechtějí pomoci. Rozhodl se proto zabít a nechtěl v tom být sám, policisté v tomto případě hovoří o takzvané rozšířené sebevraždě. Mezi mrtvými byli čtyři muži a tři ženy, zavražděným bylo mezi 28 a 68 lety.

Pietní akce se bude konat také dnes ráno přímo před hlavním vstupem do fakultní nemocnice. A to u památníku sochaře Lukáše Dvorského. Umělecká plastika evokuje černou díru neboli mrtvé slunce. Podoba pietního místa vzešla z výtvarné soutěže, kterou organizovalo město. Odborná porota vítěze vybrala z šesti návrhů.

autoři: Petr Dušek , tif
Spustit audio

Související