Ostrava vybrala zhotovitele koncertního sálu, nabídl cenu 2,8 mld. Kč

28. únor 2024 06:20

Ostravští radní už vybrali stavitele nové koncertní haly. Hrát se tam bude už v roce 2027. Návrh světoznámého architekta Stevena Holla v roce 2021 americký magazín Architizer zařadil mezi deset nejočekávanějších staveb světa. Nový komplex nabídne kulturní, hudební, produkční i vzdělávací zázemí a současně bude sídlem Janáčkovy filharmonie Ostrava.

Janáčkova Filharmonie Ostrava zatím zkouší a hraje v provizorním sále pro zhruba 500 posluchačů. Nová koncertní hala bude pro 1300 lidí. A výběr zhotovitele posouvá sen filharmoniků o krok blíže realitě.

„Je to sdružení firem IMOS Brno a IPS Třinec. Jsou to renomované společnosti na trhu,“ říká náměstek primátora pro investice Břetislav Riger (Ostravak). Sdružení pro koncertní halu nabídlo nejnižší cenu - necelých 2,8 milionů korun. „Co v tom není, jsou například varhany – jejich cena bude někde mezi 50 až 80 miliony korun,“ dodává.

Vizualizace velkého sálu nové koncertní haly

Celková cena se vyšplhá na zhruba 4,1 miliardy korun. Většinu chce město zaplatit z úvěru od Evropské investiční banky, dodací státu i kraje.

Započatou první fázi stavby město dočasně pozastavilo. Hlavně vyhloubení takzvané stavební jámy. Podle Břetislava Rigera by bylo vyhloubení jámy před samotným podpisem smlouvy riskantní. „Kdybychom se vraceli v čase, museli bychom vyhlásit novou zakázku. A v centru města máme přírodní koupaliště,“ míní Riger.

Čtěte také

Minulé vedení města to ale považuje za zbytečné zdržení. „Oni je považují za bezpečné, já si myslím, že to celý proces zdržuje. Ale obecně jsem nesmírně ráda, že se pokračuje, byť vnímám, že ještě není podepsaná smlouva,“ říká opoziční zastupitelka Zuzana Bajgarová (Jde to!!!).

Podpis smlouvy je podle vedení města otázkou týdnů. Na přelomu roku má začít druhá fáze stavby.

Podle ředitele Janáčkovy Filharmonie Ostrava Jana Žemly je dostavba haly stěžejní pro další existenci orchestru. „Filharmonie je v tuto chvíli v provizoriu ve Vesmíru, z dlouhodobého hlediska by to její činnost degradovalo,“ upozornil Žemla.

V provizoriu budou muset filharmonici vydržet ještě minimálně další 3 sezóny.

Spustit audio

Související