Ostravská huť nabídla azyl charitě, které vyhořela chráněná dílna. Lidé se mohli vrátit do práce

23. listopad 2020 06:10

Už to budou dva měsíce od požáru, který v Ostravě zničil chráněnou dílnu pro lidi s nejrůznějším postižením. V místní části Koblov rozebírali elektroodpad a montovali například součásti hraček. Ze dne na den ale o všechno přišli a zůstali bez práce. Naštěstí ne na dlouho. Dílna získala dočasný azyl v ostravské huti a začala znova fungovat.

„Když mi volali někdy toho 27. září, že se nám kouří z okna, tak to mne polil pot,“ vzpomíná František Horsák, ředitel charity Hrabyně. Tehdy dlouho nemohl uvěřit tomu, co se stalo. Od jedné z rozebíraných lithiových baterií, i když měla být prakticky vybitá, shořelo prakticky všechno.

Charita žádala o pomoc na internetu a nakonec se dočkala. Jako i pan Jiří, který se podle svých slov moc těšil na to, až zase půjde do práce. „V dnešní době je člověk rád za jakoukoli práci. S tím důchodem, co mám, bych nevystačil. Já tady rozebírám digitální cenovky, co se vozí z Německa,“ popisuje.

Čtěte také

Teď tady sedí osm lidí u dvou stolů, u jednoho se likviduje a rozebírá, u druhého naopak skládá dohromady. Provizorní chráněná dílna teď přednostně zaměstnává ty, kteří nebydlí daleko.

Budova u hutní brány byla prázdná a našla aspoň rozumné využití. „Tady byly prostory spořitelny a momentálně nebyly využívány, takže, když jsme viděli výzvu, moc dlouho jsme se nerozmýšleli a našli řešení,“ dodává Jakub Juříček, personální ředitel hutní firmy Liberty Ostrava.

Charita mezitím usilovně hledá řemeslníky, aby dali dohromady původní dílnu, která byla před požárem teprve krátce po rekonstrukci. „Bude nás to stát ještě fůru času a peněz, ale myslíme si, že do tří nebo čtyř měsíců se vrátíme zpátky,“ věří František Horsák a doufá, že už se nic podobného opakovat nebude.

autor: Martin Knitl
Spustit audio