Ostravská lékařská fakulta chce obor stomatologie otevřít ještě letos

6. duben 2022

Ostravská lékařská fakulta čeká na akreditaci pro stomatologii. Klíčové bude stanovisko ministerstva zdravotnictví, které má padnout v dubnu. Pak rozhodne Národní akreditační úřad. Ministerstvo ale přihlíží k názoru České stomatologické komory. A ta napsala, že je proti. Zubařů je podle ní dost. Univerzita nesouhlasí.

„Určitě jsou to jenom v našem kraji desítky tisíc lidí, kteří dlouhodobě nemohou sehnat stomatologickou péči pro sebe nebo pro své děti nebo pro větší část rodiny,“ vysvětluje děkan Rastislav Maďar, proč je podle něj vychovávat nové zubaře v Moravskoslezském kraji důležité.

Obor stomatologie by rád otevřel ještě letos. „Stále ještě počítáme s plánem A. To znamená, že někdy koncem července nebo v srpnu dostaneme stanovisko Národního akreditačního úřadu, a pokud bude kladné bez nějakých zásadních připomínek, tak po měsíčním intervalu, který je povinný, jsme schopni vypsat přijímací řízení, aby studenti mohli v průběhu měsíce září 2022 nastoupit,“ dodává Maďar.

Národní akreditační úřad v tuto chvíli čeká na doporučení Ministerstva zdravotnictví, které má předsedovi Ivanu Barančíkovi dorazit v polovině dubna. Potom bude následovat čtyřměsíční proces.

„Bude oslovena zpravodajka, ta navrhne hodnotící komisi, kterou budu jmenovat. Komise dostane do rukou podklady, žádost a posoudí, zváží, udělá zápis, bude hlasovat a současně bude zpravodajka tu zprávu taky sama posuzovat a ta dvě hodnocení se nám pak sejdou na radě před rozhodováním,“ popisuje Barančík.

Ministerstvo zdravotnictví při rozhodování bere v potaz i názor České stomatologické komory. Ze které zaznělo, že by nový obor v Ostravě vzniknout neměl. Podle komory je totiž mimo jiné v kraji zubařů dost a problém vidí v pojišťovnách, které stomatology neumí nasmlouvat.

S tímto názorem ale nesouhlasí třeba pojišťovna Revírní bratrská pokladna, která zubaře pro své pojištěnce shání i v nedalekém Polsku. Na nedostatek stomatologů v kraji zareagovalo i hejtmanství a ostravská radnice. Vznik nového oboru podpořili částkou 30 milionů korun.

Spustit audio

Související