Ostravská univerzita zahajuje stavbu areálu na Černé louce za miliardu korun

15. leden 2020 21:31

Nový areál Ostravské univerzity za miliardu korun bude stát do dvou let. Jeho součástí budou dvě budovy pro Fakultu umění a univerzitní sport. Vedení Ostravy se zavázalo, že opraví i nábřeží Ostravice, na které bude stavba navazovat. Na Černé louce tak vznikne nová univerzitní čtvrť. Ustoupit jí musela tramvajová smyčka Výstaviště nebo muzeum miniatur Miniuni.

„Větší budova bude sloužit sportu a tam, jak byla smyčka, bude fakulta umění. Pak tady budou sportoviště, multifunkční hřiště, workoutové hřiště, běžecká dráha, doskočiště a další sportovní prvky,“ vyjmenovává autor projektové dokumentace Pavel Hynčica.

Další zajímavosti nového areálu Pavel Hynčica ukazuje přímo u vizualizace: „Je tady pobytové schodiště, které zároveň slouží jako tribuna pro akce Ostravské univerzity. Je tam mnoho moderních technologií – například magnetická rezonance, jedna z prvních mimo zdravotnické zařízení. Pak třeba gymnastický sál, který má být jedním z nejmodernějších v republice.“

Levobřeží Ostravice pak chce opravit město, které univerzitě na stavbu nového areálu věnovalo pozemky. Radnice zafinancuje i vznik podzemního parkoviště se 155 místy.

„Nám to pomáhá to město zahustit, protože hustota osídlení a vůbec výstavby – a má to souvislost i s ekonomikou, je velmi slabá. A potřebujeme řešit i toto,“ vysvětlil primátor Ostravy Tomáš  Macura (ANO).

Pro fakulty výstavba nového areálu neznamená jen nové zázemí, ale i vznik nových oborů. „Stavba musí být hotova do dvou let. Předpokládáme, že v září 2022 budou otevřeny některé nové obory jak na fakultě umění, tak na pedagogické fakultě,“ uvedl rektor Ostravské univerzity Jan Lata.

Spustit audio

Související