Ostravská zoo by mohla mít největší evropskou skupinu alexandrů čínských

23. červenec 2022 21:18

Ostravská zoologická zahrada by mohla chovat největší skupinu alexandrů čínských v evropských zoo. Aktuálně totiž v zahradě vyrůstá 14 mláďat těchto papoušků, a pokud se jejich odchov podaří, mohla by skupina celkově čítat 32 zástupců těchto pestře zbarvených ptáků. S 23 dospělými jedinci se momentálně evropským prvenstvím může pochlubit britská Chester Zoo.

„Alexandr čínský patří mezi koloniální ptáky, kteří v přírodě žijí a rozmnožují se ve skupinách čítajících až 50 jedinců. Zoo Ostrava v současné době chová skupinu 18 dospělých jedinců, kteří odchovávají 14 mláďat. Ta postupně začínají opouštět hnízdní budky,“ uvedla mluvčí zoo Šárka Nováková ve zprávě pro média.

Alexandr čínský (Psittacula derbiana) patří k nejpestřeji zbarveným alexandrům. Vyskytuje se pouze v horách s vlhkými stálezelenými lesy v Tibetu a v Číně (provincie Sečuán a Jün-nan) a v indických státech Arunáčalpradéš a Ásám. Obývá jehličnaté a smíšené lesy, porosty rododendronů i kulturní krajinu v nadmořských výškách 1 250 až 4 000 m. Živí se hlavně semeny stromů, různými bobulemi, ale zalétá i na pole s obilím a kukuřicí a do ovocných sadů.

Alexandr čínský je chován v 30 evropských institucích. V České republice ho najdete pouze v Zoo Chomutov a v Zoo Ostrava.

Alexandr čínský jako jeden z mála papoušků vykazuje pohlavní dimorfismus. „Peří samců i samic je zbarveno stejně, odlišují se barvou zobáku – samci mají v dospělosti vrchní část zobáku červenou, spodní černou. Samice mají zobák celý černý a kolem krku světle růžový pruh. Mláďata jsou zbarvena podobně jako samice, mají však kratší ocas. Ve stáří dvou let jsme schopni rozeznat samce a samici,“ vysvětluje inspektorka chovu Yveta Svobodová.

Většina ostravských mláďat již opustila hnízdní budky. Návštěvníci je mají možnost pozorovat ve voliéře nedaleko vstupu do zoologické zahrady u expozice Zahradní umění Dálného východu směrem k Voliérám ptáků Tibetu a Číny.

Samice alexandra hlídající budku
autor: tif | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související