Ostravské Bazaly opět slouží fotbalu, 300milionová oprava skončila

3. prosinec 2019 06:20

Na ikonické Bazaly se opět vrací fotbal. Město s přispěním kraje dokončilo opravu stadionu za více než 300 milionů korun. Baník Ostrava hrál na tamním hřišti 56 let. Teď bude na Bazalech mládežnická akademie.

K jednomu velkému hřišti dvě nová s umělým i přírodním trávníkem. Tak dnes vypadají Bazaly, na které se vrací fotbal v podobě mládežnické akademie.

„Už na první výborné a hezké, příprava se určitě zvedne. Budeme všichni na jednom místě. I vedení. To všechno zvedne kvalitu klubu,“ pochvaluje si majitel ostravského Baníku Václav Brabec.

Místo profesionálních fotbalistů bude trénovat na nových trávnících fotbalová mládež. „Budou tady fungovat dvě akademie. Je to regionální fotbalová akademie, což je krajský projekt v organizaci s FAČR a krajem. Letos jsme otevřeli první osmou třídu žáků, kteří se vzdělávají internátně. Druhý projekt je klubová akademie Baníku Ostrava, který i věkově navazuje na regionální akademii,“ říká náměstkyně primátora Ostravy Andrea Hoffmanová (Piráti).

Opravený fotbalový stadion bude provozovat společnost Vítkovice Aréna. „Roční provozní náklady předpokládáme v úrovni 12 až 14 milionů korun, z toho 70 procent bude podle předpokladu pokryto z tržeb, zbytek budeme dotovat my jako provozovatel a vlastník areálu,“ říká za společnost Libor Folwarczny.

Na provoz přispěje i kraj. „Samozřejmě budeme každý rok také přispívat částkou 2,5 milionu korun na provoz tohoto zařízení,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO).

Město vybudovalo pro mladé fotbalisty i nové zázemí. Využívat můžou posilovnu, šedesátimetrovou krytou běžeckou dráhu pod tribunou nebo menší wellness. Jejich fotbalové úspěchy pak můžou diváci sledovat na tribuně s 450 místy.

Spustit audio

Související